Werk aan open bestuurscultuur!

In de informatievoorziening en bestuurlijke coördinatie rondom de plaatsing  van twee gezinnen in Leidsche Rijn zijn grote fouten gemaakt. Beantwoording van schriftelijke vragen was summier en bleek niet te kloppen. Ook in de toepassing van het Laatste Kansbeleid in deze casus is veel verkeerd gegaan. Er werd geen regie gevoerd vanuit de gemeente en ook de hulpverlening kwam pas laat op gang.

Wat is het Laatste Kansbeleid?

Dit beleid is een preventief instrument om dak- en thuisloosheid te voorkomen en de instroom in de maatschappelijke opvang zoveel mogelijk te beperken. Ook vormt het een aanpak voor het voorkomen en bestrijden van ernstige woonoverlast. Het beleid wordt toegepast in opdracht van de gemeente Utrecht en de woningcorporaties. Het Vierde Huis voert het beleid uit en begeleidt de huurders binnen dit traject.

Wethouder Isabella erkende dat er fouten zijn gemaakt en gaf aan dat het noodzaak is dat hij in gesprek gaat met deze organisaties. Uit deze casus blijkt dat de gemeente op zich heeft genomen, waarop deze niet is ingericht. Er zullen lessen worden getrokken uit deze casus en maatregelen getroffen worden om fouten in de toekomst te voorkomen.

Open bestuurscultuur

In het raadsdebat heeft raadslid Lars Roodenburg benadrukt dat D66 dé partij is die staat voor een open bestuurscultuur. Dit is ook zo vastgelegd in het coalitieakkoord. “Dit college kiest voor een open bestuurscultuur en dragen dit uit in houding en gedrag. Er wordt op een open wijze verantwoording afgelegd aan de gemeenteraad.” Dit is voor de fractie de meetlat waaraan het optreden van wethouder Isabella wordt getoetst.

Motie van ongenoegen

D66 heeft samen met het CDA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA een motie van ongenoegen ingediend. De coördinatie en uitvoering van de gemeentelijke aanpak was onvoldoende geregeld en de fracties spreken hun afkeuring daarover uit. Het college wordt hierin opgeroepen met prioriteit werk te maken van die bestuurscultuur binnen het college en binnen de gemeentelijke organisatie. Ook roept de motie op om de coördinatie en regie binnen de gemeente te verbeteren en een voorstel naar de raad te sturen waarin duidelijke afspraken staan tussen de gemeente, woningcorporaties en hulpverleningsinstellingen. De evaluatie van het Laatste Kansbeleid en leerpunten uit deze casus moeten hierin worden meegenomen.
“D66 heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de gebreken in de informatievoorziening en fouten die zijn gemaakt in de uitvoering van het Laatste Kansbeleid. We zijn hier niet blij mee en verwachten echt verbetering. Dit is niet open en transparant zoals omschreven in het coalitieakkoord. Juist in zo’n complex dossier moet de informatievoorziening helder en eenduidig zijn.” aldus fractievoorzitter Klaas Verschuure.