Financiële uitdagingen
Er waait een heel andere wind op het vlak van de gemeentefinanciën dan tijdens de presentatie van het coalitieakkoord afgelopen jaar. Opgelopen bouwprijzen, energiekosten, inflatie, krapte op de arbeidsmarkt en de gestegen rente. Ook de CAO die de lonen van ambtenaren daarop bijstelt kost de gemeente extra geld. Daarnaast hebben we ook rekening te houden met de klimaatcrisis en de verwachte stijging in vluchtelingenaantallen. Deze ontwikkelingen hebben financiële gevolgen waar we in de komende jaren tegenaan lopen.
De Voorjaarsnota kijkt ook verder dan alleen aankomend jaar. Vanaf 2026 is het onzeker hoeveel inkomsten de gemeente kan verwachten van het Rijk. We rekenen erop dat we een groot deel van het geld wél zullen ontvangen en daarmee neemt onze gemeente een onderbouwd risico. Het is namelijk nog onzeker en daarom moet er nu al rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat we te weinig middelen krijgen die nodig zijn om de slagkracht van de gemeente op peil te houden. De maatregelen die door het college voorgesteld zijn dekken een gat dat, wanneer niet ingegrepen zou worden, op zou lopen tot structureel €72 miljoen tekort.
Waar D66 heel tevreden mee is, is dat de rekening niet wordt neergelegd bij inwoners door verdere belastingverhogingen, maar dat juist kritisch wordt gekeken naar de uitgaven van de gemeente. Een ander punt waar we tevreden mee zijn is dat de impact van de inflatie van 2022 wordt gedempt, bijvoorbeeld bij de bibliotheek en allerlei culturele organisaties!