Utrecht verandert nog niet snel genoeg.

Deelname van D66 aan het college heeft veel veranderd in Utrecht. De begroting is transparanter, de lokale lasten blijven gelijk en we investeren in onderwijs. Maar we zijn er nog niet. Er moeten keuzes gemaakt worden, zowel in de organisatievernieuwing als in het sociaal domein. De financiële crisis maakt dat de risico’s en tekorten op de grondexploitaties toenemen. Daarnaast ontvangt de gemeente minder geld van het Rijk.

“D66 wil een ander grondbeleid, een ander sociaal beleid en een andere organisatie. In 2012 willen we een versnelling zien. De woning- en kantorenmarkt is nog steeds in zwaar weer. Dit kabinet bezuinigt door taken bij gemeenten te leggen, zonder de benodigde financiële middelen. De urgentie bij het college voor concrete plannen moet omhoog.”, aldus fractievoorzitter Klaas Verschuure.

Om de bezuinigingen van het Rijk op te vangen moeten de organisatiekosten van de sociale voorziening op orde zijn. Utrecht moet de organisatie op orde hebben om mensen die echt in nood zijn, kansen te bieden. Hierbij leggen we de regie bij de mensen zelf en verwachten een maatschappelijke tegenprestatie naar vermogen. D66 vertrouwt op de eigen kracht van mensen.

D66 steunt de investeringen van het college in het onderwijs. Dit is belangrijk omdat onderwijs de basis is voor de kansen en ontwikkeling van kinderen. Betere schoolhuisvesting en een schoner binnenklimaat. Wat ons betreft is D66-wethouder Kreijkamp de komende jaren dan ook vooral bezig met het openen van scholen en buitenschoolse opvang.

Het plan voor de organisatievernieuwing is raadsbreed gedragen en biedt heel veel kansen om tot een kleinere, slagvaardige en efficiëntere organisatie te komen. D66 is blij dat de veranderorganisatie is ingericht en het uitvoeringskader is opgesteld om de gecoördineerde aanpak van de organisatievernieuwing te starten. Wij zien helaas nog te weinig concrete plannen terug in deze begroting, er moeten nog duidelijke keuzes gemaakt over onder andere de integratie van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling, het projectbureau Leidsche Rijn en de Project Organisatie Stationsgebied. Natuurlijk moet het proces zorgvuldig gebeuren, maar nu is de tijd aangebroken om flinke slagen te maken.

Er moet vaart gemaakt worden met het experiment met betrekking tot de social cannabisclubs. D66-wethouder Everhardt kon tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer op steun rekenen van gerenomeerde juristen en wetenschappers. Wederom een bevestiging dat het experiment baanbrekend is en juridisch toegestaan.

Om de ontwikkelingen op de woning- en kantorenmarkt op te kunnen vangen, is actualisatie van de grondexploitaties nodig en is de herijking van het grondbeleid essentieel. D66 heeft het college gevraagd zo snel mogelijk met scenario’s te komen waarover de gemeenteraad op open en transparante wijze kan debatteren.

Lees HIER de volledige tekst uitgesproken tijdens de Algemene Beschouwingen van de Programmabegroting 2012.