Utrecht krijgt duurzaam asfalt!

trecht gaat een proef starten met het gebruik van duurzaam asfalt. Op verzoek van D66-raadslid Matthijs Sienot komen er twee locaties waar wordt onderzocht of duurzaam asfalt een goede vervanger is voor het huidige materiaal.
Matthijs Sienot: ‘Ons doel is om Utrecht in 2030 een klimaatneutrale stad te laten zijn. Door bijvoorbeeld meer gerecycled asfalt te gebruiken, of asfalt wat milieuvriendelijker geproduceerd wordt, kunnen we de CO2-uitstoot verminderen. En het is nog goedkoper ook!’

Duurzaamheid

D66 heeft duurzaamheid heel hoog in het vaandel staan. ‘ We zijn op de goede weg, maar daar moet echt nog wel wat voor gebeuren!’ Aldus Sienot. ‘Naast bijvoorbeeld zonnepanelen en energieneutrale woningen is het gebruik van duurzaam asfalt een van de vele stappen die we zetten. Bovendien kun je asfalt uitstekend recyclen, het is zonde om het niet te doen.’ De gemeente gaat twee proeven opstarten op de Cremerstraat en op de Vleutensebaan. Daar wordt geëxperimenteerd met het gebruik van gerecycled asfalt én met asfalt wat milieuvriendelijker geproduceerd wordt.

Asfalt

Asfalt en beton van de gemeente kan nog veel minder CO2 bevatten én minder kosten als ook gerecycled materiaal wordt gebruikt. Sienot: ‘Dit is dus beter voor het klimaat, verlaagt de kosten en de gemeente geeft de bouwsector het goede voorbeeld. Bovendien zoeken marktpartijen partners om met deze schone innovaties aan de slag te kunnen.’ D66 heeft het Utrechts college in november 2015 gevraagd proefprojecten met duurzaam asfalt op te starten. De proef zal 5 jaar duren.
De motie van Matthijs Sienot vind je hier.
De brief van de gemeente Utrecht over de proeven vind je hier.