Maak burgerinitiatief makkelijker.

De drempels om een burgerinitiatief in Utrecht te starten moeten omlaag. Het vereiste aantal handtekeningen om een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te zetten, is te hoog. D66-raadslid Sanne Scholten: “Als we Utrecht samen willen maken, moeten de drempels om mee te doen zo laag mogelijk zijn. We werken daar op allerlei manieren aan. Ik wil de inwoners van de stad ook meer invloed geven op de raadsagenda.”

Utrecht maken we samen

“In Amsterdam heb je 200 handtekeningen nodig voor een stadsbreed burgerinitiatief, in Rotterdam 250. In Utrecht 2500! We maken Utrecht niet met de raad, maar met de stad. En dus moet dat aantal omlaag. In de nieuwe verordening hoef je nog maar 250 handtekeningen te verzamelen voor een burgerinitiatief, of dit nu op buurt-, wijk- of stadsniveau is. Bovendien gaat de wethouder onderzoeken of de overige regels ook versoepeld kunnen worden,” aldus Sanne Scholten

Burgerinitiatief

Met het burgerinitiatief kunnen inwoners van de stad een voorstel of plan voorleggen aan de gemeenteraad. Dit geeft de inwoners van Utrecht meer invloed op de politieke agenda. Het is een van de manieren voor Utrechters om hun initiatieven bij de gemeente ondersteund te krijgen. Scholten:”Voor veel initiatieven kunnen mensen terecht bij het wijkbureau of kunnen ze een plan indienen bij het Initiatievenfonds dat op 1 juli van start gaat. Maar voor sommige zaken heb je een uitspraak van de raad nodig. Dat maken we nu makkelijker.”

De nieuwe verordening wordt nog dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.