Fractieupdate januari

Afgelopen jaar werd sterk bepaald door de oorlog in Oekraïne, die helaas nog niet voorbij is. De oorlog bracht onzekerheden met zich mee, die in Utrecht sterk voelbaar zijn, waaronder de instroom van een nieuwe groep vluchtelingen en stijgende energieprijzen. Ook komend jaar heeft alles in zich om een spannend jaar te worden. Lees hier de fractieupdate van januari!

Energie

Met de stijging van energieprijzen, steeg ook de prijzen van bouwmaterialen, voedsel en in het algemeen de inflatie. Het landelijke prijsplafond voor energie is deze maand ingegaan. Maar het blijft nog wel onzeker wat we het komende jaar moeten verwachten. De gemeente doet er alles aan om de inflatie te verzachten en tegelijk stappen de zetten op het gebied van verduurzaming. Gelukkig zijn veel Utrechters begonnen met het isoleren van hun huis, wat bijdraagt aan een lagere energierekening en beter is voor het klimaat. Utrecht moet verder verduurzamen en gaat meer investeren in duurzame energieprojecten zodat we zo snel mogelijk niet meer afhankelijk zijn van gas.

Ondanks dat er een daling in huizenprijzen is en de markt een beetje lijkt af te koelen, is er in Utrecht nog steeds een groot tekort aan woningen. Jongeren zijn genoodzaakt veel langer bij hun ouders te blijven wonen, Utrechtse daklozen of statushouders lukt het niet om uit maatschappelijke opvang te stromen omdat er te weinig huizen beschikbaar zijn. Als stad kunnen we nu vooral één ding zelf doen: snel meer betaalbare woningen bijbouwen. Het komende jaar staan er weer veel bouwplannen op de agenda van de gemeenteraad. De behandeling van een nieuw bouwplan in de gemeenteraad staat alweer op de planning: Lombokplein, wat nu nog het Westplein heet. Dat wordt heringericht. Er komen minder auto’s, 400 woningen en meer groen en ruimte voor fietsen. Als klap op de vuurpijl wordt het water langs de Leidsche Weg van de Munt doorgetrokken tot aan de Singel, zodat de stad nog mooier wordt. Daarnaast heeft Has opgeroepen om een Utrechtse Woonraad in te stellen, waar een diverse groep woningzoekenden kan mee denken over bouwplannen, zodat iedereens belangen meegewogen kunnen worden.

Onderwijs

Het gebrek aan betaalbare woningen is een van de belangrijkste oorzaken van het lerarentekort in Utrecht. De onderwijssector gaat gebukt onder de personeelstekorten. Kinderdagopvang en buitenschoolse opvang organisaties zijn soms genoodzaakt om contracten met ouders op te zeggen en scholen hebben steeds vaker moeite om alle dagen leraren voor de klas te krijgen. Het personeelstekort los je niet in een dag op, maar in de eerste weken van dit jaar zijn er al gesprekken geweest met onderwijsinstellingen, kinderopvangorganisaties en de gemeente om te kijken hoe het personeelstekort aangepakt kan worden. Verder moeten er in Utrecht betaalbare woningen komen voor leraren zodat zij de stad niet hoeven te verlaten. Komend jaar staan er ook veel plannen op de planning ter bevordering van kansengelijkheid. Berdien gaat aan de slag met de Rijkeschooldag en de plannen voor de gezonde schoollunch worden steeds verder uitgewerkt.

Campagne

De campagne voor de volgende verkiezingen staat ook weer voor de deur. Ook in Utrecht gaan we volop campagne voeren voor een gezond klimaat, tegen te wooncrisis. Houd de nieuwsbrief in de gaten en meld je aan als vrijwilliger! Onze fractie gaat volop meedoen om de Provinciale Staten-, Eerste Kamer- en Waterschapsverkiezing te ondersteunen en hoopt jou tegen te komen bij een van de vele campagne momenten.

Vragen?

Heb je vragen, zorgen of bepaalde dingen waar je tegenaan loopt en waarover je wilt sparren met één van onze raadsleden? Of wil je graag een keer aansluiten bij een fractievergadering? Laat het ons weten via het desbetreffende raadslid of via de fractiemail [email protected].