Berdien van der Wilt

Maak kennis met Berdien
in dit korte filmpje!

Berdien Van Der Wilt - Beeld: D66 Utrecht

“Ik wil me hard maken voor een overheid die uitgaat van de menselijke maat en niet alleen gelijke kansen biedt, maar ook een tweede kans als het niet in één keer lukt.”

  • 31 jaar
  • Overvecht, Zamenhofdreef e.o.
  • Zij/haar

Een Utrecht waar we niemand laten vallen, maar je wel mág en kán vallen en opstaan. Dat is wat Berdien betreft de voorwaarde voor een stad die leren en meedoen als belangrijke kernwaarden heeft. Een stad waar je niet direct buiten de boot valt als je (even) minder geld op de rekening hebt staan, of tijd nodig hebt om op te krabbelen en (opnieuw) na te denken over je toekomst.

“Utrecht eindigt steeds vaker hoog in de ‘goede lijstjes’. Dat is mooi, maar ik zie ook dat nog niet iedereen hiervan profiteert. Jongeren en starters die zich zorgen maken en afvragen of ze wel een passende stage, eerste huis of (bij)baan kunnen vinden. Ouders uit mijn eigen wijk die twijfelen of hun kinderen wel dezelfde kansen hebben op een mooie toekomst als anderen. Ik wil me hiervoor inzetten door te werken aan gelijkere kansen voor Utrechtse kinderen, jongeren en starters; in het onderwijs, op de arbeidsmarkt én de woningmarkt.”

Wat Berdien betreft begint dit bij een focus op juist dit: kunnen vallen én opstaan. Zij gelooft niet in beleid voor gelijke kansen dat lijkt op een koord-dansvoorstelling, waarin je alleen slaagt als je gespannen en gefocust de uitgestippelde lijn moet volgen. Zij gelooft en ziet, ook vanuit haar werkpraktijk, dat een stevig vangnet en bestaanszekerheid, voorwaarde nummer één is. Want, als je dagelijks stress hebt over een dak boven je hoofd, of voldoende geld op de rekening, waar is dan de ruimte voor het pakken van kansen en bouwen aan je perspectief?

“Ik wil me hard maken voor een overheid die uitgaat van de menselijke maat en niet alleen gelijke kansen biedt, maar ook een tweede kans als het niet in één keer lukt. En die mensen inspireert en faciliteert om aan de slag te gaan met hun eigen (toekomst)perspectief.’’

Voor wie maak jij je hard?

Utrecht is voor mij, sinds ik hier tien jaar geleden ben komen wonen als student, dé plek geworden waar ik me thuis voel. Waar ik een (eerste) baan heb gevonden, een fijn appartement, lieve vrienden en de liefde. Ik wil me daarom extra hard maken voor een Utrecht waarin iedereen thuiskomt en kan bouwen aan zijn of haar toekomst. Ik heb daarbij extra oog voor kinderen en jongeren uit gezinnen met een minder makkelijke startpositie voor het bouwen aan deze toekomst, bijvoorbeeld door de financiële situatie thuis. Waarom? omdat ik in mijn werk en wijk heb gezien hoe belangrijk het is om juist in deze gezinnen te werken aan rust en perspectief voor zowel ouders als kinderen.

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

Aan het einde van de werkdag? Een rondje Ruigenhoekse polder of, zigzaggend tussen de fietsen en skaters, wandelend langs de vecht richting Oud-Zuilen! Voor een borrel in de zomer: absoluut de Ganzenmarkt, en richting zonsondergang: Roost!

Bij welke verenigingen ben jij te vinden?

Buiten lockdowns enthousiast bezoeker van de Fit For Free Oudenoord & Rocycle Utrecht! In vorige baan voorzitter van het jonge ambtenaren netwerk en in de studententijd vicevoorzitter van Utrechtse studentenvereniging N.S.U .

Wat is jouw favoriete boek?

De Alchemist, van Paulo Coelho. Verplichte kost tijdens mijn studententijd waarin ik onderdeel was van het studentendispuut ‘De Alchemist’, maar ook een boek met een plekje in m’n hart vanwege de zoektocht van de hoofdpersoon naar de grootste schatten van het leven, en de realisatie dat die vaak heel dichtbij zijn.