Efficiënt gebruik van leefbaarheidsbudget.


Donderdag 14 oktober jl. heeft de Utrechtse gemeenteraad ingestemd met het gewijzigde raadsadvies Leefbaarheidsbudget van de Rekenkamer. De leefbaarheidsbudgetten moeten een duidelijker doelstelling krijgen. Fractievoorzitter Gerda Oskam: “bewonersinitiatieven uit het leefbaarheidsbudget zijn laagdrempelig en stimuleren de sociale cohesie. Het budget moet echter wel doelmatig ingezet worden.”

De Rekenkamer heeft onderzocht in hoeverre het leefbaarheidsbudget doelgericht is en of er bij de gemeente zicht is op de doeltreffendheid. D66 vindt het belangrijk dat Utrecht leefbaar blijft en de sociale veiligheid verbeterd. Er moet echter wel efficiënt met de gelden omgegaan worden. Daarnaast moet niet alleen de doelmatigheid, maar ook de inpassing in wet- en regelgeving verbeterd worden. Gerda Oskam: “D66 is nooit een warm voorstander geweest van het leefbaarheidsbudget, maar leefbaarheid is wel een belangrijk onderwerp. We dienen een amendement in om onnodige bureaucratie te voorkomen”.

De criteria van het leefbaarheidsbudget worden volgens Oskam te aanbodgericht gehanteerd. Verbetering van de leefbaarheid is echter wel een belangrijk doel waar D66 een voorstander van is. Het Rekenkamerrapport geeft daarvoor heldere aanbevelingen. D66 diende, samen met GroenLinks, PvdA, Leefbaar Utrecht, CDA en TON een amendement in om te voorkomen dat de registratie van de leefbaarheidsbudgetten veel bureaucratische rompslomp zouden opleveren. De leefbaarheidsbudgetten moeten vooral bewonersinitiatieven stimuleren.

Verder riep D66 de wethouder op om te kijken naar dubbelingen met andere budgetten die de verbetering van de leefbaarheid en sociale cohesie als doelstelling hebben, zoals de subsidies voor activiteiten van de wijkwelzijnsorganisaties. Oskam: “juist in deze tijd waarin bezuinigd dient te worden is het belangrijk om geld doelmatig en efficiënt te besteden.”