Naast de financiële afweging is er nog een argument dat D66 heeft overtuigd in te stemmen met de aankoop van het Stadskantoor. Het vorig huurcontract was duur en inflexibel. Pas na 10 jaar mocht de gemeente meer dan 10% van het gebouw onderverhuren. Sinds 2010 krimpt de gemeentelijke organisatie. Als eigenaar heeft de gemeente meer mogelijkheden om deze krimp op te vangen.
“D66 vindt dat je zo’n grote uitgave niet lichtvaardig moet doen. We zijn er van overtuigd dat koop duurzaam aantrekkelijker is dan huur. Het huren van het pand is uiteindelijk duurder dan de aankoop er van. Daarnaast kan de gemeente nu zeer goedkoop lenen. Door deze keuze hoeft het college 1,3 miljoen minder te bezuinigen op cruciale zaken als onderwijs, economie en cultuur”, aldus raadslid Bram Fokke.
Eén stadskantoor voor alle diensten.
De gemeenteraad heeft ingestemd met de kredietaanvraag voor de aankoop van het Stadskantoor. Principieel is D66 van mening dat de gemeente geen vastgoedspeler moet zijn. Het past niet bij de kerntaken van de overheid. Maar de aankoop van het pand bied een potentieel forse besparing in krappe tijden.