D66 regelt Open Data in Utrecht.

D66 is blij dat Utrecht gebruik gaat maken van Open Data. Door gemeentelijke datasets openbaar beschikbaar te stellen kunnen inwoners hun overheid beter controleren. Deze transparantie bespaart de gemeente bovendien tijd en geld. Op verzoek van D66-raadslid Bram Fokke heeft wethouder Jeroen Kreijkamp (D66) namens het college een voorstel gedaan voor het gebruik van Open Data. Donderdag nam de raad dit voorstel aan.

Transparante gemeente

D66-raadslid Bram Fokke is blij met het besluit: ‘Open Data is een principiële keuze. Mensen hebben recht op een transparante gemeente. Het helpt inwoners om hun overheid beter te controleren. Data wordt beschikbaar gesteld voor toepassingen van programmeurs en ontwikkelaars van applicaties en websites.’ Fokke vroeg het college in het debat om proactief een lijst te publiceren met alle beschikbare datasets. Dit verzoek werd breed gesteund door de raadsfracties. ‘Inwoners en ondernemers kunnen op deze manier ook bijdragen aan de kwaliteit van de gemeente’, aldus Fokke.

Besparingen

Het toepassen van Open Data draagt bij aan de effectiviteit en efficiëntie van de gemeente. ‘Door gegevens van de gemeente te koppelen aan bijvoorbeeld dienstregelinginformatie van vervoerders of andere informatiestromen hebben steden als San Fransisco, Helsinki en Rotterdam de economische en maatschappelijke meerwaarde al eerder bewezen’, aldus Fokke. In Nieuw-Zeeland wordt door het gebruik van Open Data jaarlijks ruim 1 miljard euro bespaard. Fokke: ‘Open Data leidt tot minder WOB-verzoeken. Zo levert het dus ook tijd en geld op. De Rijksoverheid roemt Utrecht nu al als voorbeeldstad voor het omgaan met Open Data. Laten we doorgaan op deze weg!