Aanpak gevaarlijke situatie Zandweg.

Op 19 februari jl. stelde Gerda Oskam schriftelijke vragen over een onoverzichtelijke situatie op de Zandweg in de Meern. Aan deze weg zit van oudsher het tegelbedrijf Koedam. De Zandweg was al nooit echt een weg voor zwaar verkeer, maar door de huidige 2-richtingsbepaling vanaf de Europaweg is de situatie ter plekke alleen maar onduidelijker geworden. De eigenaar van Koedam Tegels kwam met een initiatief om te verhuizen naar het bedrijventerrein Oudenrijn/Strijkviertel, maar het bestemmingsplan ‘bedrijventerrein Oudenrijn’ liet dit volgens de afdeling Economische Zaken van de gemeente Utrecht niet toe. Dit was voor D66 aanleiding om hier vragen over te stellen aan het college.

De schriftelijke vragen en de antwoorden van het college kunt u hieronder lezen.



Schriftelijke vragen verkeerssituatie Zandweg

Op de Zandweg in De Meern zit van oudsher het tegelbedrijf Koedam. De Zandweg was al nooit echt een weg voor zwaar verkeer, maar door de huidige 2-richtingsbepaling op de Zandweg vanaf de Europaweg is de situatie ter plekke alleen maar onduidelijker geworden. De eigenaar van Koedam Tegels probeert in goed en zorgvuldig overleg met omwonenden en leveranciers zoveel mogelijk gevaarlijke situaties voor de vele fietsers op de Zandweg te voorkomen. Koedam Tegels is echter een voorstander van een definitievere oplossing die zowel voor het bedrijf zelf als voor omwonenden en fietsers beter is, namelijk een verplaatsing naar bv. het bedrijventerrein Oudenrijn/Strijkviertel. Ook de industrievereniging Oudenrijn is hiervan een voorstander. Het bestemmingsplan bedrijventerrein Oudenrijn zou echter e.e.a. niet toelaten volgens de afdeling Economische Zaken van de gemeente Utrecht, omdat Koedam Tegels wordt ingeschaald als detailhandel. Dat is het bedrijf slechts gedeeltelijk. De afgelopen jaren is gesproken met diverse wethouders, verschillende afdelingen binnen de gemeente Utrecht en met Projectbureau Leidsche Rijn. Het is echter volstrekt onduidelijk wat de status was van deze gesprekken en wat er daarna en daarmee gebeurd is.

D66 wil lokale bedrijven als Koedam Tegels ruim baan geven. D66 vraagt u daarom:



Wat is de status van de gesprekken die tot dusver over de verplaatsing van Koedam Tegels is gevoerd?


De afgelopen jaren is ambtelijk diverse malen met de ondernemer van Koedam Tegels gesproken. Deze gesprekken hebben niet geresulteerd in concrete oplossingen en afspraken.
In welke categorie ondernemingen is Koedam Tegels volgens u ingedeeld?
Koedam Tegels is een bedrijf in tegels en sanitairmaterialen met zowel een groothandels- als een detailhandelsfunctie.
Is er ruimte binnen het bestemmingsplan Oudenrijn om Koedam Tegels daar te laten ondernemen?
Nee. De detailhandelsfunctie van Koedam Tegels past niet in het bestemmingsplan Oudenrijn.

Het bedrijventerrein aan weerszijden van de Oudenrijnseweg zou volledig zijn uitgegeven aan niet lokale ondernemers. Is dat zo? Zo ja, wat is daarvoor de reden?

Nee. Bij de uitgifte langs de Oudenrijnseweg is gebruik gemaakt van een lijst met geïnteresseerde bedrijven uit Vleuten-de Meern en na de herindeling ook uit Utrecht. Daarom zijn langs de Oudenrijnseweg voornamelijk lokale bedrijven gehuisvest.

Bent u bereid om onderhandelingen op te starten met Koedam Tegels over verplaatsing naar bedrijventerrein Oudenrijn? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
Ja. Het gesprek met Koedam Tegels over een goede ruimtelijke en planologische inpassing is  begin juni 2010 ambtelijk opgestart.