Aanvraag referendum wordt gemakkelijker.

Het aanvragen van een referendum wordt makkelijker. De Utrechtse gemeenteraad praat over over het aanpassen van de referendumverordening. ‘De procedure rondom het aanvragen van een referendum gaat versimpelen!’ zegt D66-raadslid Sanne Scholte.

Minder uitzonderingen

Inwoners krijgen meer ruimte om een referendum te starten. Er zijn ook minder stappen nodig om een referendum in werking te zetten. In het nieuwe voorstel zitten minder uitzonderingregels. De gemeente kan die uitzonderingsregels dan niet meer gebruiken om een verzoek voor een referendum af te keuren. Scholten: ‘Onze inwoners kunnen nu makkelijker hun stem laten gelden. Bovendien zijn de regels voor een referendum duidelijker geworden.’ Door het gebruik van gemakkelijke taal en het stellen van een duidelijke termijn, helpt de verordening inwoners bij het organiseren van een referendum na een besluit van de gemeenteraad. ‘Voorheen werden er vaak vragen gesteld over de regels voor een referendum, in het nieuwe voorstel zijn de regels een stuk duidelijker opgeschreven.’ Aldus Scholten.

Raadgevend referendum

Eerder konden inwoners raadgevende referenda organiseren voordat de gemeenteraad een besluit had genomen. Dat had soms tot gevolg dat inwoners een mening gaven over een voorgenomen besluit, terwijl het besluit zelf nog aangepast werd. Tijdens een raadsvergadering kan een besluit namelijk nog wijzigen. Inwoners kunnen nu binnen vier weken na een besluit van de gemeenteraad een referendum starten. ‘Dat maakt het voor iedereen duidelijk waar het referendum over gaat. Inwoners en gemeenteraad spreken nu over hetzelfde besluit. Dat is een goede zaak,’ zegt Scholten.