Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Democraat

Democraat is het ledenmagazine van D66 en verschijnt drie keer per jaar.

Elke editie staat in het teken van een thema, dat wordt belicht door achtergronden, interviews en innovatieve voorstellen. Het magazine brengt op die manier leden en geïnteresseerden periodiek op de hoogte van politieke thema’s en de voorstellen die D66 op dat gebied doet. Daarnaast staan verenigingszaken centraal.

Contact opnemen met het redactieteam van Democraat kan via democraat@d66.nl.

 

Oktober 2019

Ruim baan voor onderwijs! Wat gaat goed en wat moet beter? En hoe dan? Democraat sprak met diverse D66’ers die hun hart verpand hebben aan (basis-, speciaal-, voortgezet, én wetenschappelijk) onderwijs. Verder in deze editie o.a.: de Canon van het sociaal-liberalisme, een gesprek met Kajsa Ollongren over (meer) vrouwen in politiek en bestuur, en een ontmoeting met Sigrid Kaag bij de Verenigde Naties in New York.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

 

 

Mei 2019

In de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen van 23 mei stellen we graag ons team voor Europa aan u voor. Zowel ons eigen D66-team als het ‘Spitzenteam’ van ALDE, de Europese partij en fractie waar D66 deel van uitmaakt. Verder in deze editie o.a.: een gesprek met Kees Verhoeven & Sjoerd Sjoerdsma over Buitenlandse Zaken en een portret van onze minister van Gelijke Kansen: Wouter Koolmees.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

 

 

Februari 2019

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart loopt de Democraat een middag mee met campagneleider Jan Paternotte. Want: waar D66 canvast, wordt meer op D66 gestemd! Verder in deze editie o.a.: op pad met onze lijsttrekker in Drenthe, waar de energietransitie een belangrijk verkiezingsonderwerp is, en een bezoek aan oud-partijleider Jan Terlouw, die al decennia pleit en strijdt voor een groene toekomst.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

 

 

November 2018

Tijd voor een nieuwe generatie: in deze Democraat leest u de afscheidsspeech van Alexander Pechtold, die hij uitsprak op het 108ste D66-congres in ’s-Hertogenbosch. Verder in deze najaarseditie o.a.: een kennismaking met onze twaalf lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen, die op 20 maart 2019 plaatsvinden; en een interview met Winnie Sorgdrager, die deze zomer werd benoemd tot minister van staat.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

 

Juli 2018

Ze is een topdiplomaat van de buitencategorie, maar voor veel D66’ers was ze tot voor kort een onbekende: Sigrid Kaag, onze minister van hulp & handel.Verder in deze zomereditie o.a.: wie zijn onze nieuwe raadsleden en wethouders in het land (en wat zijn hun ambities?); welke verkiezingen zijn er in 2019; hoe staat het met de Democratie van Nuen een interview met onze Groenste Politicus. Fijne zomer!

Bekijk hier de Democraat in .pdf

 

Februari 2018

Op 21 maart mag Nederland weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In deze Democraat leest u hoe u mee kunt doen met onze campagne – hang de raamposter op, stap in de campagnebus of ga een middagje mee canvassen met uw lokale afdeling. Verder in dit nummer o.a.: een gesprek met onze ministers Kajsa Ollongren en Ingrid van Engelshoven, en een interview met ’s werelds beste burgemeester.

Bekijk hier de Democraat in .pdf 

 

 
Oktober 2017

Na elf oppositiejaren in het kabinet – eindelijk! In dit nummer leest u wat D66 (o.a.) voor elkaar heeft gekregen in het regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. De Democraat reisde ondertussen af naar Fryslân, waar op 22 november herindelingsverkiezingen plaats hebben; naar Rotterdam, waar dankzij D66 geëxperimenteerd zal worden met loting; én naar Brussel, waar Sophie in ’t Veld vertelt over Een Europees ID.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

 

Juni 2017

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 behaalde D66 maar liefst 19 zetels – een winst van 7 zetels! In deze Democraat stelt de nieuwe fractie zich graag aan u voor. Ondertussen zijn lokale afdelingen in het hele land al volop bezig met de voorbereidingen voor de gemeenteraads-verkiezingen van 21 maart 2018. De redactie ging op bezoek bij een aantal D66-afdelingen om te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

 

Februari 2017

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold doet een dringende oproep aan álle leden in deze speciale campagne-editie: “De verkiezingen worden uiteindelijk gewonnen langs het veld, op het schoolplein en over de heg met de buren. Dus: kom uit de kast als D66’er, ga het gesprek aan en hang die poster voor je raam!” In deze Democraat leest u meer over hoe u mee kunt doen en/of hoe u onze campagne kunt (onder)steunen.

Bekijk hier de Democraat in .pdf 

 

cover-december-2016

December 2016

Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 legt campagneleider Sjoerd Sjoerdsma uit waarom dit de belangrijkste verkiezingen ooit zijn. Daarnaast blikt deze Democraat terug op het afgelopen jubileumjaar (#50jaarD66) en op het verkiezings- en jubileumcongres van 29 en 30 oktober, waar de leden het definitieve verkiezingsprogramma Samen sterker – Kansen voor iedereen hebben vastgesteld.

Bekijk hier de Democraat in .pdf 

 

Juli 2016

50 jaar geleden werd D66 opgericht in Hotel Krasnapolsky. In deze tweede jubileum-editie gaan we terug naar onze Amsterdamse beginjaren middels een historische stadswandeling. Verder in dit nummer o.a.: een gesprek met het jongste & het oudste lid van D66 Dordrecht, een fotoverslag van de jubileum-fietsestafette en een tip van de sluier van het (concept)verkiezingsprogramma waar u over mee kunt stemmen op het a.s. verkiezings- én jubileumcongres.

Bekijk hier de Democraat in .pdf 

 

Cover Democraat maart 2016

Maart 2016

De ondertekenaars van het Appèl hadden het niet durven dromen: Democraten 66 bestaat 50 jaar! In deze jubileum-editie leest u hoe het allemaal begon met een bijzondere bijeenkomst op 30 april 1966. Verder in dit nummer o.a.: een portret van First Lady Anneke Goudsmit, Pater Familias Erwin Nypels, het verhaal achter de op-één-na-oudste D66-afdeling en 10 politieke mijlpalen van 50 jaar D66.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

December 2015

Wat voor lid bent u? In deze Democraat leest u hoe u (meer) betrokken kunt zijn bij onze politieke vereniging. Verder: een interview met partijvoorzitter Letty Demmers, 7 nonsens-stellingen over het referendum (over samenwerking met Oekraïne), een kijkje bij de afdeling België & Luxemburg en een korte geschiedenis van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) – onze politieke voorouders.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

Juni 2015

Met het zomerreces voor de deur heeft Alexander Pechtold eindelijk tijd voor een kopje koffie met de Democraat. Wat gaan onze D66-parlementariërs eigenlijk doen deze zomer? Verder in deze vakantie-editie: ruim aandacht voor het Els Borst Netwerk, een wandeling door het Amsterdam van Kajsa Ollongren en een modern koningssprookje van onze eigen Jan Terlouw. Fijne zomer!

Bekijk hier de Democraat in .pdf

Februari 2015

Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen portretteerde de Democraat onze twaalf lijsttrekkers op hun favoriete provincieplek. Verder een gesprek met Thom de Graaf – lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen – die inzet op dubbele cijfers, want uw stem telt dubbel op 18 maart. Ook kunt u kennis maken met onze ‘nummer 4’ in Brussel: @MatthijsvMilt.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

Oktober 2014

In de aanloop naar het 100ste D66-congres blikt de Democraat terug op die eerste, roerige ledenvergadering van december 1966. En Jan Terlouw – spreker op het 100ste congres – kijkt terug op zíjn meest memorabele congressen als partijleider. Maar we kijken natuurlijk ook vooruit. Zo legt Tweede Kamerlid Wouter Koolmees uit waarom hervormen áltijd en óveral nodig is.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

April 2014

In deze editie van de Democraat aandacht voor onze mensen in Europa: een achtergrondinterview met lijsttrekker Sophie, een middag op pad met ‘Team Gerbrandy’ en een verslag van het bijzondere werkbezoek van Marietje aan Iran. En ALDE-leider Guy Verhofstadt legt nog één keer uit waarom u op 22 mei uw stem uit moet brengen voor een sterker Europa.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

Januari 2014

Op 19 maart mag Nederland weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Belangrijke verkiezingen, want er wordt meer lokaal geregeld dan u denkt. In deze editie van de Democraat aandacht voor onze mensen die aan de weg timmeren in de dorpen en steden in het land. Verder o.a.: aan tafel bij een Stadsdiner in Amsterdam; in de collegebanken tijdens de Onderwijstour en een interview met de Amerikaanse oud-presidentskandidaat Howard Dean, tevens spreker op het 99ste Congres op 7 en 8 februari te Amsterdam.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

September 2013

In 2014 gaan de stembussen voor het Europees Parlement weer open. In deze editie van de Democraat aandacht voor onze mensen in de liberale Europese fractie: hoe zien Sophie, Gerben-Jan en Marietje de toekomst van Europa voor zich? Verder o.a.: een kijkje achter de schermen van lobbyparadijs Brussel en een interview met Europa-oudgediende Jan Willem Bertens over ‘het weergaloze project Europa’.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

April 2013

In deze editie van de Democraat aandacht voor een aantal van de lokale helden van D66, die al volop bezig zijn met de voorbereidingen voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Daarnaast o.a. een interview de nieuwe partijvoorzitter, Fleur Gräper – Van Koolwijk en een dubbelinterview met Fatma Koser Kaya en Steven van Weyenberg.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

December 2012

In deze editie van het ledenblad de Democraat blikt Alexander Pechtold terug op het afgelopen politieke jaar. Daarnaast artikelen over onderwijs en de ouderenzorg, een afscheidsinterview met Boris van der Ham, een interview met Wouter Koolmees en nog veel meer.

Bekijk hier de Democraat in .pdf

Laatst gewijzigd op 29 oktober 2019