Wieke Paulusma was jarenlang wijkverpleegkundige

Vandaag is het de Dag van de Verpleging. Een dag waarop verpleegkundigen en verzorgenden over de hele wereld worden bedankt voor hun inzet. Onlangs is Wieke Paulusma beëdigd als Tweede Kamerlid. Daarvoor was ze gemeenteraadslid in Groningen en werkte ze in de zorg. Sterker nog: ze was jarenlang wijkverpleegkundige. Wieke Paulusma: “Het mooiste beroep van de wereld.”

12.05.2021

Die beslissing viel rond mijn tweeëntwintigste. Ik ben iemand die graag de handen uit de mouwen steekt en met anderen in de weer is. Na wat gesprekken met mensen in mijn omgeving, besloot ik mij aan te melden voor de opleiding HBO-V in Groningen. Omdat je zo voor mensen een verschil kunt maken op vaak hun meest waardevolle plek, daar waar ze thuis zijn. Het gevoel van vrijheid sprak mij ook aan, om zo met de fiets van afspraak naar afspraak te gaan en zelfstandig aan de slag te zijn. Dat was een beetje een romantisch beeld natuurlijk, want als verpleegkundige moet je flink de schouders eronder zetten.

Ja, absoluut. Het is echt het mooiste beroep van de wereld! In de jaren dat ik als verpleegkundige werkte, was niet één dag hetzelfde. Je komt veel bij mensen thuis. Je belt ergens aan en stapt in de wereld van een ander. Dat heeft mij enorm gevormd. Je moet snel schakelen en goed kunnen luisteren. Dat kan soms best een uitdaging zijn. Het is niet jouw ritme en het is niet jouw huis. Ik heb mijn vak alleen maar kunnen doen doordat ik mij vanaf dag één realiseerde dat wat een ander zegt, ertoe doet. Zo kun je echt wat betekenen.

In 2012 werd ik lid van D66. Ik werkte toen al jaren in de zorg. Als wijkverpleegkundige, maar later ook in ziekenhuizen. Daar zag ik dat beslissingen in de politiek grote invloed hadden op mijn eigen werk, het werk van mijn collega’s en de levens van patiënten en cliënten. Ik wilde niet alleen in de zorg, maar ook in de politiek de handen uit de mouwen steken. Zo werd ik in 2014 gemeenteraadslid voor D66 in Groningen. En nu, zo’n zeven jaar verder, zet ik mijn missie voort in Den Haag. De Tweede Kamer is gebaat bij mensen die de zorg kennen.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen kreeg ik ontzettend veel reacties van verpleegkundigen. Het viel mij op dat veel mensen willen meedenken over wat er in Den Haag wordt bedacht. Dat wordt de komende jaren ook een belangrijk doel voor mij, (oud)-collega’s betrekken bij wat wij hier doen. Dus verpleegkundigen en verzorgenden, wat heb je nodig om je werk goed te doen? Ik roep jullie hierbij op om vooral in contact te komen met elkaar. Laat mij weten wat volgens jou nodig is in de zorg!