Weg vrijmaken naar bijna-gratis kinderopvang

Alle kinderen verdienen goede kinderopvang en een kansrijke start. Ongeacht wat hun ouders verdienen. Dankzij D66 gaan we vanaf 2025 naar bijna-gratis kinderopvang, waarin 96% van de kosten van kinderopvang wordt vergoed. Dat scheelt ouders veel geld, zodat het makkelijker wordt om hun kinderen naar de opvang te laten gaan.

Personeelstekorten

Maar op dit moment zijn er flinke personeelstekorten in de kinderopvang. Terwijl iedere medewerker in de kinderopvang ervoor zorgt dat maar liefst zeven (!) ouders aan het werk kunnen. In de zorg, het onderwijs of het ov. Het moet voor mensen daarom aantrekkelijker worden om (meer uren) in de kinderopvang te werken.

Fonda Sahla: “Het is goed nieuws dat we kinderopvang bijna-gratis maken voor werkende ouders. Want hoe jonger je investeert, hoe beter voor het kind. Tegelijkertijd zijn er nu personeelstekorten. Sommige locaties sluiten zelfs hun deuren of hebben een aanmeldstop. Dat zorgt er vaak voor dat dan de moeder thuisblijft om voor de kinderen te zorgen. Dat is zorgelijk, want we willen juist dat meer mensen gaan werken om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen.”

Kom in actie

Er is nu actie nodig om de personeelstekorten in de kinderopvang op te lossen, en daarmee ook in de rest van Nederland. Daarnaast moet minister Van Gennip iets doen aan de stijgende prijzen. Oplossingen voor deze problemen heeft D66 opgesomd in het Kom-in-actieplan. Tijdens het debat over de kinderopvang overhandigde Tweede Kamerlid Fonda Sahla dit plan aan de minister.