Tijdelijk vrouwen-
quotum is nodig

De meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het plan van D66 over een tijdelijk vrouwenquotum voor de top van beursgenoteerde bedrijven. Dit plan is nodig voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Op dit moment hebben slechts 6 van de 88 beursgenoteerde bedrijven 30% vrouwen in de top.

28.09.2021

De Eerste Kamer stemde in met een wetsvoorstel dat een evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en raad van commissarissen regelt.

Kamerlid Vera Bergkamp: “Ik vind het belangrijk dat meisjes die op school zitten en jonge vrouwen die nu studeren, weten dat ze alles kunnen bereiken. Maar ik wil ook dat ze er in kunnen geloven en het terugzien. Vrouwen en mannen moeten gelijke kansen krijgen. Vrouwen hebben veel meer voorbeelden nodig dan onze vier vrouwen in het kabinet.”

Bergkamp: “Ik zal de dag vieren dat dit instrument niet meer nodig is. Ik ben tot nu toe dan ook tegen quota geweest, maar ik zie gewoonweg veel te weinig vooruitgang. We hebben van alles geprobeerd via de weg der vrijwilligheid. Maar dat is niet genoeg gebleken. Meer vrouwen zijn nodig om de werkcultuur te veranderen. We hebben een hamer nodig om de apenrots plat te slaan. Een tijdelijk vrouwenquotum is die hamer.”

D66 focust zich niet alleen op de top van bedrijven. De Tweede Kamer heeft samen met de SP een voorstel gedaan om de kansengelijkheid voor vrouwen op de gehele arbeidsmarkt te bevorderen. De vrouwvriendelijke voorstellen bestaan bijvoorbeeld uit betere kinderopvang en meer ouderschapsverlof.