Onze vragen over de avondklok

De opmars van de Britse variant van het coronavirus dwingt tot het nemen van nieuwe maatregelen. Veel van de maatregelen die het kabinet woensdag aankondigden, steunen wij dan ook. Maar het kabinet wil er nog een schepje bovenop doen: een avondklok. De vraag is of er reden genoeg is voor een avondklok. Met die vraag worstelen wij.

21.01.2021

De Britse variant van het coronavirus baart het OMT en andere deskundigen grote zorgen. Er is reden om nu ongeruster te zijn dan voorheen. Is dat reden genoeg voor een avondklok, vraagt Rob Jetten zich vandaag af in het coronadebat. Hij heeft nog veel vragen voor het kabinet.

Met een avondklok beperken we de vrijheid. Veel mensen maken zich daarover zorgen. Zoals alleenwonenden, ouders die thuisonderwijs met werk moeten combineren of studenten die hun studie achter hun scherm volgen. Zij kunnen straks mogelijk niet meer ’s avonds naar buiten om te wandelen, sporten of boodschappen te doen.

Bovendien zien we gevaren voor de mentale gezondheid en de impact van het gebrek aan perspectief. Gaan we onze vrijheid sneller terugkrijgen met een avondklok? En is er ook wel rekening gehouden met effecten voor de mentale gezondheid van mensen? En zou een nachtklok of een avondklok vanaf 22:00 ook voldoende effectief kunnen zijn?

Het effect van de avondklok hangt volgens het RIVM sterk af van handhaving. En dat terwijl de politie nu al moeite heeft met het rondkrijgen van de roosters. We vragen ons daarom af hoe een avondklok te handhaven valt. En wat een avondklok betekent voor de veiligheid overdag, aangezien de politie vooral ’s avonds op straat zijn.

Daarnaast hebben we vragen over de uitzonderingen. Veel studenten maken ’s avonds een tentamen, om zoveel mogelijk te spreiden. Studenten waren in eerste instantie uitgezonderd van een avondklok om ‘s avonds tentamens te kunnen maken, maar de minister stuurde een rectificatie: tóch niet.

Als dat niet alsnog gecorrigeerd wordt, zal D66 een voorstel indienen om de uitzondering wederom mogelijk te maken. We moeten alles doen om studenten te helpen.