Meer betaalbare huizen voor starters

Veel mensen zijn op zoek naar een betaalbaar huis. Huizenprijzen blijven stijgen en starters komen er op de woningmarkt amper tussen. De afgelopen 10 jaar is er te weinig gebouwd. Om woningen betaalbaarder te maken moeten we vooral het aanbod flink vergroten. Daarbij verdienen starters een betere kans op de woningmarkt.

Met de Nationale Woonagenda zorgen we er de komende jaren voor dat het aanbod van (betaalbare) woningen toeneemt. Het doel is om 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar te bouwen, met name in de gemeenten waar de tekorten het grootst zijn. In 2019 werd dit aantal zelfs overtroffen en werden er maar liefst 81.000 nieuwe woningen gebouwd, het grootste aantal per jaar sinds 2009. Dat is in totaal meer woningen dan in heel Arnhem staan!

Meer is toch nog steeds nodig. Met 290 miljoen euro extra wil D66-minister Kajsa Ollongren door heel Nederland 51.000 extra huizen bouwen. Dat zijn evenveel huizen als in heel Delft staan.

Jonge mensen kunnen vaak alleen met financiële hulp een huis kopen. Vooral in de grote steden zien we steeds meer starters die het moeten opnemen tegen beleggers. Dat is niet eerlijk. Daarom wordt de overdrachtsbelasting, die je betaalt bij het kopen van je huis, voor starters afgeschaft. Die belasting is nu 2% van de verkoopprijs van een huis. Het gaat vaak om duizenden euro’s, die je met je eigen geld moet betalen.

Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog: van 2% nu naar 8%. Zo zorgen we ervoor dat starters meer mogelijkheden krijgen om een betaalbare koopwoning te vinden.