Geef Oekraïense psychologen de mogelijkheid om getraumatiseerde landgenoten te helpen

Naar Nederland gevluchte Oekraïense psychologen moeten de mogelijkheid krijgen om hun getraumatiseerde landgenoten te helpen. Psychologen uit Oekraïne kunnen worden getraind of hier werken onder supervisie van Nederlandse collega’s. Een voorstel van D66 om dit mogelijk te maken wordt gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

Goede mentale zorg

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt: ‘Door de gruwelen van de oorlog kampen veel Oekraïners met een trauma. Zij hebben goede mentale zorg nodig en op dit moment krijgen ze die niet of nauwelijks. We kunnen de kennis en kunde van Oekraïense psychologen goed gebruiken om landgenoten in hun eigen taal te helpen. Laten we dat mogelijk maken.’

Aan de slag

Op opvanglocaties in gemeenten is mentale zorg niet voldoende beschikbaar en de GZZ kampt met lange wachtlijsten. Onder de Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht zijn ook psychologen die mentale zorg kunnen bieden. Regelgeving belemmert dat zij hier hun beroep kunnen uitoefenen. Ook mogen zij niet als ZZP’er aan de slag. Door deze psychologen te trainen, of door ze onder supervisie te laten werken, kunnen veel Oekraïners geholpen worden.