In Memoriam: Hubert Fermina

Hubert Fermina - Beeld: privécollectie familie

1948-2022
 
Dit weekend heeft ons het droevige bericht bereikt dat Hubert Fermina op 74-jarige leeftijd is overleden. Pionier voor onze partij. Voor de politiek. Voor emancipatie. Voor Nederland. Hubert was in 1994 namens D66 de eerste Nederlander met Antilliaanse achtergrond in de Tweede Kamer. In dezelfde periode als Els Borst, Boris Dittrich en Hans van Mierlo.

Hubert zette zich altijd in voor minderheden. Hij begon als maatschappelijk werker. Daarna werkte hij in de psychiatrie bij Bartiméus. Hij koos voor de politiek, omdat hij merkte dat hij hierdoor meer kon bereiken voor de zorg. Zijn politieke loopbaan voor D66 begon in de gemeenteraad van Lelystad en als Statenlid voor Zuid-Holland. Later werd hij wethouder in Dordrecht.

“Ik regelde een budget voor de armste bewoners, ik regelde kinderopvang en was veel in de stad om met bewoners te praten. Dat zette kwaad bloed bij andere wethouders, met name die van de Partij van de Arbeid, ik pikte hun thema’s in en profileerde me ermee. Het raakte me niet.”
 
– Hubert Fermina uit interview in Trouw (2019). 

Na zijn politieke loopbaan werd Hubert directeur van het Landelijk Bureau Racismebestrijding. 
 
We zijn Hubert zeer dankbaar voor zijn trouwe lidmaatschap en zijn grote inzet voor de partij. Van gemeenteraadslid en Statenlid, tot wethouder en Tweede Kamerlid. Voor mensen binnen en buiten de partij. Voor minderheden en mensen met een biculturele achtergrond. Ook door zijn strijd voor het openstellen van het huwelijk, het ‘homohuwelijk’ op Curaçao. Zodat ook paren van gelijk geslacht kunnen trouwen.
 
Hubert zette zich tot het laatst in voor een partij waar iedereen welkom is en iedereen mee kan doen. Bij D66 was hij dit jaar nog actief als vertrouwenspersoon inclusie. We zullen zijn inzichten enorm missen. 
 
Onze gedachten zijn bij de familie en dierbaren.