Maidenspeech Antje Jordan: ‘Voor deze uitdagingen is een weerbare democratie nodig’

Donderdag 4 april sprak Raadslid Antje Jordan de Gemeenteraad toe met haar maidenspeech. Haar officiële debuut in de Leidse Raad gaat over een referendumaanvraag voor bouwproject LEAD. Kijk de maidenspeech van Antje hier terug of lees de speech in tekst hieronder.

Toen ik vorig jaar 40 werd had ik me voorgenomen om niet altijd overal als eerste te praten. Dat is tenminste voor mijn maidenspeech gelukt. En dan mag de speech nu zelfs gaan over een referendum verzoek!

Op de agenda staat een raadsvoorstel over de vraagstelling en de organisatie van het mogelijke referendum over de nota van uitgangspunten LEAD over de stedelijke ontwikkeling Willem de Zwijgerlaan in het gebied Nieuw Leyden. Dat is een mond vol procedure met daarachter een belangrijk thema voor onze stad waar steeds meer mensen willen wonen.

D66 wil dat er voldoende betaalbare woningen zijn in Leiden. En we vinden dat je naar inwoners moet luisteren.

Ik ben geboren in de DDR. Dan heeft het extra betekenis als inwoners het recht hebben hun overheid te vragen om naar ze te luisteren.

Volgens de geldende referendumverordening van Leiden moet bij een referendum ‘voor’ of ‘tegen’ gestemd worden en de vraagstelling moet gaan over een raadsvoorstel. Persoonlijk ben ik gecharmeerd van vormen van referendum, waarbij kiezers een gewogen keuze maken tussen meerdere opties. Dat leidt doorgaans tot meer genuanceerde resultaten.

Maar voor nu moeten we roeien met de riemen de we hebben. D66 kan zich vinden in de uitleg van de referendumkamer over een neutrale en objectieve vraagstelling. De afgelopen weken zijn de gemoederen in Leiden hoog opgelopen over LEAD. Voor en tegenstanders voelden zich niet gehoord en hadden kritiek op ons en op elkaar.



Het lijkt als of het gaat om  keuzes tussen harde tegenstellingen: parkeerplaatsen of groen; veiligheid of privacy; woningen of licht in de tuin? Er zijn geen binaire keuzes en geen makkelijke antwoorden.

Ik heb ooit ergens gehoord dat een conflict twee waarheden zijn die niet in een verhaal passen. En dat je het kan oplossen door naar belangen te luisteren en het verhaal groter te maken. In dit geval besluiten waarbij niet iedereen helemaal zijn of haar zin krijgt, maar die we wel wel kunnen uitleggen aan de hele stad. Aan woningzoekenden en omwonenden.

Uit je eigen gelijk komen en samen kijken wat mogelijk is is daarvoor een voorwaarde. Voor ons als Raad net als voor het college, burgers en ook voor de media. De casus van vandaag gaat om woningbouw, maar de komende jaren zullen we steeds vaker te maken krijgen met minstens even moeilijke keuzes als gevolg van de klimaatverandering: stormen worden sterker, droogtes duren langer en er valt veel regen in korte tijd.

Naast enorme economische schade hier in Nederland zal dat tot gevolg hebben dat wereldwijd miljoenen mensen ontheemd raken. Dat komt bovenop de uitdagingen en kosten van het stoppen met  fossiele brandstoffen.

Gelukkig biedt deze transitie ook kansen. Er ontstaat een nieuwe, circulaire economie met tienduizenden banen, steden worden groener  en mensen werken samen om zorg te verlenen, energie op te wekken of hun woningen te isoleren. Voor al deze uitdagingen hebben we een weerbare democratie nodig. Dat is waar ik als raadslid de komende jaren aan wil bijdragen.

Twee jaar geleden heb ik mogen helpen met het eerste coöperatieve zonnedak van Leiden. Daarnaast organiseer ik al jaren samen met anderen repair-café. Wij repareren iedere maand elektrische apparaten, kleding, fietsen en meubels. Dat doen we in buurtcentrum Op Eigen Wieken in de Merenwijk.

Daar heb ik de powervaders ontmoet, een groep Marokkaanse vaders uit de Slaaghwijk die regelmatig voor circa 80 wijkgenoten koken. Waarom ik deze initiatieven hier opnoem?

Omdat ik van dichtbij zie dat al deze mensen ondanks hele verschillende kijk op het leven ieder op hun eigen manier Leiden vanuit intrinsieke motivatie beter maken. Ik voel het als een voorrecht om de komende jaren met jullie te mogen werken. En als mijn plicht om naar hen te luisteren. Zelfs als ze een referendum aanvragen over een conceptbesluit met een lange titel. Laten we steeds opnieuw met z’n allen op zoek naar de moeilijke oplossingen.

Omdat ik ervan overtuigd ben dat je prima verschillende meningen kan hebben en toch echt wilt werken aan een betere stad, wil ik afronden met een citaat van Rosa Luxemburg. Zij heeft haar hele leven gestreden voor een betere wereld en was ervan overtuigd dat een maatschappij zonder democratie geen gezamenlijkheid kan hebben.

‘Vrijheid is altijd de vrijheid van de anders-denkende.’