D66 Lansingerland over ‘wat te doen met 137 miljoen?’

Door de verkoop van de aandelen in energiebedrijf Eneco heeft Lansingerland vorig jaar 137 miljoen euro ontvangen na de overname. Wat heel Lansingerland zich natuurlijk afvraagt, is wat te doen met al deze miljoenen. In de commissie Algemeen Bestuur gingen de verschillende fracties met elkaar debat over de aanwending.

Drietrapsraket

Wat volgens D66 voorop gesteld moet worden, is dat 137 miljoen heel veel geld is, maar dat het niet een onuitputtelijke bron is. De begroting is bijvoorbeeld ieder jaar nog tientallen miljoenen meer. Het is dus zaak niet zomaar allerlei uitgaven te gaan doen: ook 137 miljoen is snel op als er niet goed over nagedacht wordt. Daarnaast staan de gemeentelijke financiën er niet al te goed voor. Tot slot zijn er ook nog de uitdagingen van de corona crisis. Om deze redenen stelt D66 Lansingerland ‘drietrapsraket’ voor bij de besteding van de Eneco miljoenen.

Trede 1: schuldenlast

De eerste stap is het terugbrengen van de schuldenlast van Lansingerland. Ondanks dat dit simpel klinkt, is dit niet altijd eenvoudig of voordelig: voor sommige leningen is het goedkoper om ze stapsgewijs volgens planning af te lossen in plaats van in één keer. Het aflossen van schuld is belangrijk om meer financiële lucht te creëren. Een lager schulden niveau zorgt er voor dat er in de toekomst altijd ruimte blijft voor het doen van investeringen waarvoor geld geleend moet worden.

Trede 2: een sluitende begroting

De tweede stap is het vinden van een structurele oplossing voor de tekorten in de begroting die zijn ontstaan door het wegvallen van dividend. Ook zonder dividend moet de begroting sluitend zijn en met de huidige administratieve oplossing is voor D66 niet tevreden. Om dit gat structureel te dichten is het zaak te zoeken naar investeringen die financieel rendement hebben, maar het liefst daarnaast ook maatschappelijk rendement hebben. Het is wenselijk om te investeren om zo de begroting sluitend te maken, omdat anders bezuinigen de enige overgebleven optie is. Dat laatste wil D66 vanzelfsprekend voorkomen.

Trede 3: duurzaam investeren

Dit gegeven brengt ons automatisch naar stap drie. De miljoenen die overblijven na de schuldreductie en sluitend maken (en houden) van de begroting moet zo besteed worden dat de maatschappij er maximaal van profiteert. Hierbij staat duurzaamheid centraal: Lansingerland staat – net zoals de rest van de wereld – voor grote uitdagingen rondom de transitie naar duurzame energie en de groei van onze gemeente. D66 streeft naar een klimaatbestendige, groene en gezonde leefomgeving. Hierbij kunnen de Eneco-gelden een belangrijke rol spelen. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar de lange termijn effecten van de corona crisis, die de maatschappij ernstig ontwricht heeft.

Tot slot

Samenvattend pleit D66 voor drie speerpunten bij het aanwenden van de Eneco miljoenen. Ten eerste moeten de schulden verminderd worden om meer financiële ‘lucht’ te creëren. Ten tweede moet de begroting écht sluitend zijn, zodat bezuinigingen zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Tot slot wil D66 investeren in een samenleving die op duurzame wijze de corona crisis te boven komt.