Bestemmingsplan Treurniet beklonken

In de raad van 30 september 2021 werd het bestemmingsplan Maalderij Treurniet aangenomen. Een lang proces ging eraan vooraf waarbij het draagvlak in de omgeving soms ver te zoeken was.

Wat eraan vooraf ging

De afgelopen jaren waren wij als D66 kritisch op nogal wat punten binnen het dossier. Waaronder:
 
-Het herhaaldelijk ver buiten het ambitiedocument treden
-De participatie en het blijvende gebrek daaraan
-Het behoud van de maalderij; doe het goed of doe het niet
-De grondwaterproblematiek richting de omgeving en de veendijk die niet in kaart werd gebracht en waar grote gedeelten van het plan afhankelijk van zijn
-Het parkeren
-De omgevingsvergunningen gezien het bestaan en met name voortbestaan van de slagerij De Rooij alsmede de hobbymatige paardenhouderij van een buur
-Het voeren van een kwaliteitsplan en de handhaving daarop bij uitvoering
-Saneren zoals asbest en de controle daarop
-Het gebrek aan regie op het dossier om zo spoedig mogelijk woningen dan wel starterswoningen te realiseren daar waar een enorme vraag in de markt is.
-En als laatste het draagvlak in de omgeving. Dat is voor D66 altijd het belangrijkste geweest bij deze inpassingslocatie en daar schortte het met name aan.

Definitief plan

Het oorspronkelijke plan van de gemeente was gericht op het leveren van een specifiek bouwplan voor de Maalderij. Maar dat plan vlotte al jaren niet. De gemeente was op de hoogte van diverse problematiek, maar leek niet te acteren. Nu na een aantal jaar de cruciale punten wél werden opgepakt resulteerde het in een snelkookpan. Een samenwerking tussen ontwikkelaar, omwonenden, de slagerij en de gemeente heeft tot overeenstemmingen geleid. De bestemming en het bouwplan zijn nu opgesplitst. Wat resteert zijn oplossingen die gevonden dienen te worden in het bouwplan.
Voor de bestemming zijn wel besluiten genomen. 17 meter en 1 laag op de maalderij in de stijl van de maalderij. Daar kan D66 zich een stuk beter in vinden dan het oorspronkelijk voorgestelde. Het is beter passend bij de status van monument en simpelweg beter passend binnen het lint. Met de ingebouwde extra waarborgen, in de vorm van een ‘voorwaardelijke verplichting’, ter bescherming van het woon- en leefklimaat van de omwonenden en de bedrijfsvoering van de naastgelegen slagerij zijn wij ook erg blij.
De economische en maatschappelijk uitvoerbaarheid van het project blijft echter een vraagstuk waarbij D66 de voorkeur heeft voor kwalitatief goede woningen. Wij wensen graag starterswoningen, maar indien dit géén goede woningen kunnen worden en/of de economische uitvoerbaarheid van het project daardoor onder druk staat om een goed behoud of reconstructie van de maalderij te kunnen verwezenlijken; dan bieden wij graag de vrijheid tot alternatieve invulling. Wij achten een starterswoning van +/- 50m² à bijna 4000 euro de m² niet realistisch.
D66 is verder positief over het voornemen van de omwonenden, de ontwikkelaar, de erfgoedcommissie en wethouder Arends om gezamenlijk op te trekken bij het uitwerken van het bouwplan zoals eerder per brief verkondigd. We willen niet dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt weggeschoven achter het formeel verleggen van de juridische verantwoordelijkheid. Er is veel maatschappelijke onrust geweest op dit dossier. Blijf open met elkaar in gesprek en zorg dat dit zo blijft. Met name rond de waterproblematiek cq het voorschrijven van mitigerende maatregelen ter bescherming van de omliggende percelen, het waarborgen van kwaliteitsplannen, het toezien daarop en het uitvoeren van nulmetingen in de omgeving.