LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Michiel Muis, een betrokken wethouder met een creatieve kant

De gemeente Lansingerland heeft er twee nieuwe wethouders bij: Michiel Muis en Leon Hoek. De afgelopen week namen we een kijkje bij wethouder Michiel Muis. Hoe is zijn liefde voor politiek ontstaan en wat zijn politieke ambities? Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van communicatie en onderwijs is hij een voorvechter van burgerparticipatie. Hij wil vooral kijken hoe de burgers en de lokale overheid elkaar kunnen versterken. Een mooi streven!

– Hart van Lansingerland, 29 juni 2022 –

Wethouder Muis is opgegroeid in de Rotterdamse wijk Ommoord. Toen Wethouder Muis ging samenwonen was de stap vanuit de grote stad naar Bergschenhoek niet groot. Ommoord lag immers niet midden in het centrum en was praktisch aan de andere kant van de Rotte. Samen zijn vrouw en twee kinderen van nu 19 en 21 jaar oud, heeft hij eerst acht jaar in Bergschenhoek gewoond. Inmiddels woont wethouder Muis met veel plezier, samen met zijn gezin, in de wijk Westpolder in Berkel en Rodenrijs. In Lansingerland raakte hij politiek betrokken. De afgelopen jaren was hij een betrokken raadslid binnen de gemeenteraad. Hij was onder meer nauw betrokken bij de bewoners en de discussie rondom het wel of niet bouwen op de Driehoek Noordpolder. De volgende stap was de stap naar het wethouderschap. “De keuze om je verkiesbaar te stellen maak je niet alleen”, zegt wethouder Muis. Het gezin van de wethouder is wel al wat gewend met een man en vader die twaalf jaar in de gemeenteraad zit. Ze zijn het wel gewend dat hij vooral in de avonden veel van huis is en dat naast een fulltime baan. “De kinderen vragen nu al regelmatig of ik in de avond thuis ben. Zeker nu de coronamaatregelen van de baan zijn en de vergaderingen weer fysiek plaatsvinden, moeten de agenda’s goed op elkaar afgestemd worden.”

Werkervaring

Wethouder Muis heeft in het verleden verschillende studies afgerond. Hij begon met de opleiding communicatie, deed daarna de verkorte avondopleiding aan de PABO en volgde daarna de avondopleiding Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Wethouder Muis rondde zijn opleiding communicatie in de jaren ’90 af. In die tijd was het erg moeilijk om aan een baan in de communicatiewereld te komen. Hij besloot het roer om te gooien en een studie te volgen, waar wel een grote kans is om een baan te vinden en dat werd de PABO. Hij had hier de mogelijkheid om de verkorte opleiding te volgen, die hij binnen twee jaar afrondde. Hij vond daarna al gauw een baan in het basisonderwijs in het Oude Noorden van Rotterdam. Toen Wethouder Muis naar Bergschenhoek verhuisde heeft hij nog een jaar als leerkracht op de Sparrenhoek gewerkt. Hoewel hij het werk als leerkracht mooi vond, wilde hij toch wel terug in de communicatiewereld. “Als leraar heb je veel vrijheid om kinderen iets te leren, maar ik zocht meer uitdaging.” Inmiddels waren er meer mogelijkheden op communicatiegebied. Wethouder Muis begon bij de gemeente Rotterdam bij het Samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam, de voorloper van de Metropoolregio Den-Haag Rotterdam, als woordvoerder en communicatie adviseur, vandaaruit naar de provincie waar hij onder andere woordvoerder van gedeputeerde was. Later kreeg wethouder Muis de kans om bij de Provincie Zuid-Holland Zuid de communicatieafdeling op te zetten bij de omgevingsdienst, een mooie kans die hij met beide handen aangreep. Tijdens zijn werk kreeg hij veel te maken met bestuurders. Om zich nog meer in deze materie te verdiepen, besloot hij bestuurskunde te gaan studeren. Dit naast zijn baan in de avonduren. Voor zijn afstuderen deed wethouder Muis onderzoek naar de communicatie tussen de provincie en haar inwoners. Hierna werkte hij nog een jaar als communicatiemanager bij een grote woningcorporatie, Staedion. Vandaaruit ging de wethouder weer aan de slag bij de gemeente Rotterdam. Hij maakte de stap van communicatie naar beleid op de afdeling onderwijs. Hier heeft hij vier jaar met plezier gewerkt en veel kunnen doen voor de allerjongste inwoners op het gebied van voorschoolse educatie, om zo de kansenongelijkheid te verkleinen.

De politiek

“Ik ben de politiek ingegaan met het idee dat dingen anders, beter en duurzamer kunnen”, aldus Muis. Als raadslid en later fractievoorzitter heeft hij op deze manier zijn stem laten horen. Vier jaar geleden was hij al kandidaat wethouder, maar doordat D66 Lansingerland niet in het college kwam, was die kans verkeken. Voor veel inwoners van Lansingerland kwam de uitslag van de verkiezingen, het feit dat WIJ Lansingerland de grootste partij is, als een verrassing. Wethouder Muis is ook blij met het nieuwe college. “We zitten inhoudelijk mooi op één lijn.” Wethouder Muis is blij met de portefeuilles: duurzaamheid, kwaliteit en leefomgeving, burgerparticipatie, wonen en vergunning en handhaving, die hij vanuit zijn partij kreeg. “Elk beleidsterrein heeft zijn uitdagingen, maar ik vind dit toch wel een hele mooie portefeuille die bij D66 Lansingerland past, maar ook bij mij als persoon. Het is ook fijn dat de focus nu alleen op Lansingerland en de politiek ligt”, zegt wethouder Muis.

Creatief

Naast zijn politieke ambities heeft wethouder Muis een creatieve hobby. Zo houdt hij van tekenen, schilderen, etsen, beeldhouwen en fotografie. Van al deze hobby’s is door tijdgebrek momenteel alleen het beeldhouwen overgebleven. “Dat vind ik echt fantastisch om te doen.” In zijn vrije tijd maakt hij gestileerde dierfiguren en abstracte figuren. “Bijvoorbeeld een beeld van steen laten doen lijken of het metaal is. Het geeft ontzettend veel voldoening als je een idee hebt en je kunt het uitdrukken in iets zo definitiefs als steen. Ik hou erg van kunst en vind het ook leuk om kunst te verzamelen”, vertelt hij enthousiast.

Portefeuille

Een belangrijk onderdeel van de portefeuille van wethouder Muis is het onderdeel burgerparticipatie. Burgerparticipatie gaat niet vanzelf dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Iedereen heeft zo zijn visie op burgerparticipatie. “Burgerparticipatie is géén oplossing om het iedereen naar de zin te maken. Het is wel een oplossing om iedereen aan het woord te laten. Goede participatie is als je de burgers de gelegenheid hebt gegeven om te laten weten wat ze van bepaalde onderwerpen vinden. Het is dan aan de politiek om de kaders te stellen en de besluiten te vormen. Duidelijke kaders stellen in het begin zorgt ervoor dat je niet later in het proces bijvoorbeeld pas de vraag krijgt waarom er op een bepaalde plek gebouwd gaat worden”, legt wethouder Muis uit.
Met het onderdeel burgerparticipatie is wethouder Muis de afgelopen jaren vanuit de raad nadrukkelijk bezig geweest. Denk hierbij aan de discussie over het wel of niet bouwen van huizen in de Driehoek Noordpolder. “Het is belangrijk dat iedereen op het juiste moment zijn rol kan pakken en dat er vooraf duidelijke kaders worden gesteld.” Een ander onderdeel van de portefeuille waar wethouder Muis blij mee is, is het onderdeel duurzaamheid, een breed begrip. Een belangrijk punt uit de duurzaamheidsagenda van de komende jaren is de inwoners op een goede manier begeleiden naar een gasloze woning. Wethouder Muis wil graag kijken naar de mogelijkheden, die er nu zijn zoals een duurzaamheidslening. Ook zullen de mogelijkheden van een duurzaamheidsfonds worden bekeken. Daarnaast kijkt de wethouder uit naar de invoer van het nieuwe afvalbeleid in januari 2023.

Boodschap

Lansingerland is een jonge, energieke gemeente met veel uitdagingen en mogelijkheden. Volgens wethouder Muis moet de gemeente goed kijken naar welke mogelijkheden er zijn en hoeveel energie er in deze jonge gemeente zit. Burgers willen vaak zelf initiatief nemen. “Als gemeente moeten we kijken hoe we de burgers hierin tegemoet kunnen komen. De inwoners en de gemeente moeten het uiteindelijk samen doen. Het is daarom belangrijk om samen te kijken hoe we met elkaar verder kunnen komen, dat is mijn boodschap”, besluit wethouder Muis.