Beeld: Brecht Weerheijm

D66: huisvesting nieuwkomers hard nodig

Op verzoek van de gemeenteraad is het College van Lansingerland de afgelopen maanden op zoek gegaan naar locaties voor de huisvesting van twee urgente doelgroepen: statushouders en vluchtelingen. Hieruit zijn een beperkt aantal kansrijke locaties naar voren gekomen. D66 is van mening dat Lansingerland een veilige plek moet bieden voor deze mensen op de vlucht.

Huidige situatie

Op dit moment staat de asielopvang onder grote druk: de regering slaagt er niet in om goed beleid te maken om de druk op de asielopvang te verlichten, waardoor de omstandigheden waaronder vluchtelingen worden opgevangen slecht is. Het ontbreekt aan capaciteit om  vluchtelingen op te vangen, waardoor gemeenten als Ter Apel kampen met overvolle opvanglocaties. Dit zorgt voor een mensonwaardige situatie en dat is voor D66 niet acceptabel. Achter ieder persoon schuilt een individueel verhaal. Mensen verlaten niet voor niets huis en haard. Het is daarom terecht dat Lansingerland op grotere schaal en voor een langere periode zich gaat inzetten voor fatsoenlijke opvang van een kwetsbare groep. 

Daar is de spreidingswet nog steeds van kracht: alle gemeenten moeten naar rato een groep vluchtelingen opvangen: een belangrijke solidariteitsopgave. Daarnaast geldt er ook een taakstelling voor de huisvesting van statushouders (een vluchteling met een vergunning om in Nederland te blijven). Deze taakstelling haalt Lansingerland al een aantal jaar niet, door een tekort aan sociale huurwoningen. Gevolg kan zijn dat de provincie ingrijpt en zelf huizen gaat toewijzen, zonder enige invloed van de gemeente of 3B wonen. Onze eigen woningzoekende inwoners zouden hier de dupe van zijn doordat de wachtlijsten voor sociale huurwoningen dan flink oplopen. Met het bouwen van kleine sociale huurwoningen (1 en 2 persoons appartementen) voor statushouders voorkomen we ingrijpen van de provincie, creëren we ruimte in asielopvang en komen er op termijn meer woningen vrij voor onze inwoners.

Lansingerland heeft inmiddels goede ervaringen met de opvang van vluchtelingen en het huisvesten van statushouders: al enkele jaren wonen er statushouders in Berkel Centrum en sinds een aantal maanden beschikt Lansingerland over een noodopvanglocatie voor enkele honderden vluchtelingen achter het gemeentehuis. Tegelijkertijd heeft Lansingerland ook goede ervaringen opgedaan met het huisvesten van Oekraïense vluchtelingen en spoedzoekers aan de Sporthoekselaan. 

Uitdagingen

Gezien de nieuwbouw op de locatie in Berkel Centrum en het feit dat de noodopvang achter het gemeentehuis over enkele jaren moet wijken voor de bouw van Wilderszijde, staat Lansingerland voor een pittige uitdaging. Het is belangrijk dat statushouders een fijne plek hebben om te wonen in Lansingerland, maar tegelijkertijd er voldoende woningen beschikbaar blijven voor andere doelgroepen. Daarnaast is het onwenselijk om de bewoners van de noodopvang (die bijvoorbeeld ook in Lansingerland naar school gaan) uit de gemeente te laten verhuizen naar weer een andere tijdelijke locatie. D66 steunt dan ook dat er gezocht is naar locaties om zowel vluchtelingen als statushouders te voorzien van een goede plek om te wonen.

Zorgen

D66 begrijpt de zorgen die er zijn bij onze inwoners over opvang: het is niet niks om als gemeente permanente opvang te realiseren voor vluchtelingen. Wij hebben er vertrouwen in dat Lansingerland dit aankan, aangezien dit de afgelopen jaren ook al goed is gelukt. Daarbij houdt D66 scherp in de gaten welke afspraken er worden gemaakt met het COA: is er voldoende personeel aanwezig? Is de veiligheid van bewoners en omwonenden gegarandeerd? Zijn de locaties die op het oog zijn geschikt en gezond? D66 vindt het dan ook juist dat veel van de afspraken die met het COA zijn gemaakt rondom de noodopvang bij het gemeentehuis in stand blijven bij de mogelijke ontwikkeling van meer permanente opvang. Hierdoor worden er geen uitgeprocedeerde en ongeregistreerde asielzoekers opgevangen. 

D66 vindt participatie van groot belang en begrijpt dat het voor inwoners op dit moment wel erg snel gaat, terwijl in gesprek gaan met elkaar noodzakelijk is voor het creëren van draagvlak. Daarom vindt  D66 dat omwonenden een grote rol krijgen in de uiteindelijke inrichting en aanleg van de verschillende locaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeer, groen, de aankleding van de locatie en veiligheid ter plekke. Daarnaast vindt D66 dat de voorzieningen, zoals rondom zorg, op locatie door het COA zelf worden gerealiseerd. Dit voorkomt druk op bijvoorbeeld de huisartsen in Lansingerland, maar hiervoor is wel een grotere schaal van opvang nodig. Veel zorgen van inwoners zijn begrijpelijk en veel details moeten nog uitgezocht worden, deze zorgen dienen dan ook in de verdere uitwerking afgewogen te worden.

Tot slot ziet D66 graag aandacht voor de inbedding van opvang in onze maatschappij. Vanaf dag 1 moeten nieuwkomers de kans krijgen om mee te doen als inwoner. Dit betekent dat locaties in verbinding moeten staan met de rest van de gemeente, dichtbij voorzieningen en dat Lansingerland ook moet inzetten op het begeleiden van deze nieuwe inwoners naar werk en onderwijs. Daarbij moet rekening gehouden worden met wat een wijk aankan. D66 ziet het liefst een goede mix tussen verschillende groepen inwoners, dus zowel nieuwkomers als huidige bewoners van Lansingerland. Daarnaast is het voor goed inbedding van dat bewoners van de huidige locaties in Lansingerland (of dit nu gaat om vluchtelingen of statushouders, al dan niet wachtend op een woning) als eerste geplaatst worden op de nieuwe opvanglocaties, aangezien zij al geworteld zijn in Lansingerland

Vervolg

De komende tijd gaat D66 de voorgestelde locaties stevig tegen het licht houden en toetsen aan de hierboven genoemde criteria die D66 belangrijk vindt. Daarbij staat echter wel voorop dat de opgave zeer urgent is en het voor een gemeente als Lansingerland echt niet mogelijk is om weg te kijken van de opvangproblemen in Nederland. Daarnaast is het steeds verplaatsen en zoeken naar tijdelijke locaties ontwrichtend voor zowel bewoners als onomwonden. Het is beter om nu in te zetten op meer permanente locaties, in plaats van iedere 3 jaar opnieuw de zoektocht aan te gaan. Dit geeft rust en duidelijkheid voor alle inwoners van Lansingerland. D66 waardeert de inzet van ambtenaren en vrijwilligers die zich de benen uit het lijf lopen voor menswaardige opvang te midden van de asielcrisis.