April doet wat hij wil!

In de schijnwerpers van het gemeentehuis worden belangrijke beslissingen genomen, maar veel voorbereidend werk vindt plaats buiten de camera’s. Soms levert dat tastbare resultaten op, soms niet. Zo was het ook in april. D66 Katwijk blijft eerlijk en transparant over deze inspanningen. Dat lichten wij graag verder toe:

Politieke vragen:

deze maand hebben wij politieke vragen gesteld over de transparantie rondom de energietransitie, de participatie rondom het project Plan de Haven en de dalende vaccinatiegraad in onze wijken. De rode draad in al deze vragen heeft betrekking op de participatie met onze inwoners: hoe zorgen we ervoor dat we beleid vaststellen dat kan rekenen op draagvlak? 

Van de papierstapels af

als raadslid kun je eindeloze stapels aan papier erbij pakken om te beoordelen of iets bijdraagt aan de samenleving. Je kunt er ook voor kiezen om in gesprek te gaan met de samenleving. D66 Katwijk ging deze maand op bezoek bij onder andere de Muziekschool, bewonerscomité Plan de Haven en Stichting Vrienden van het Rijnpark.

Toekomst voor de Bogaert:

biljartvereniging de Bogaert heeft tot op heden geen toekomstperspectief met de komst van het nieuwe cultuurhuis Planck. Daarom hebben wij namens CDA Katwijk, VVD, GB, KK, PvdA, CU en SGP mondelinge vragen gesteld aan het college. De antwoorden waren helaas niet veelbelovend. Er vond deze maand een tweede poging plaats tussen de architect en het bestuur van de biljartvereniging om perspectief te bieden. 

Motie ‘Maak de bibliotheek toegankelijk voor iedereen’: 

D66 Katwijk diende deze maand een motie in om, naar ‘Noordwijks model’, te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om inwoners tot en met 27 jaar gratis lid te maken van de bibliotheek. Deze motie werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Het college komt met een terugkoppeling in het vierde kwartaal van dit jaar. 

Wat hebben we helaas niet bereikt? 

Bosplein:

de toekomst van het parkje aan het Bosplein blijft onzeker, bedreigd door mogelijke bebouwingsplannen van de Lidl. De PvdA en D66 Katwijk dienden een motie in om dit open groen te beschermen, maar deze werd helaas door de gemeenteraad afgewezen. De coalitie vond de motie te voorbarig omdat er nog geen concreet plan was, of vreesde dat er niets meer mogelijk zou zijn. 

Onzeker groen-en klimaatbeleid: 

in de afgelopen maand heeft de gemeenteraad de verordening voor het stedelijk afvalwater vastgesteld, zij het niet zonder aanzienlijke discussie. Een belangrijk punt van overweging was het ontbreken van een overgangsperiode, aangezien de verordening onmiddellijk van kracht zou worden. Dit leidde tot overwegingen om het voorstel terug te verwijzen naar de tekentafel. Het is essentieel op te merken dat de effecten van klimaatverandering niet wachten op dergelijke overgangsperioden. In dit licht uit D66 Katwijk bezorgdheid over de toekomst van ons beleid met betrekking tot milieu en klimaat.