Henk Ruiter

Henk Ruiter - Beeld: Anne Brassien

Maak kennis met Henk

  • 41 jaar
  • Ermelo
  • Harderwijk, Binnenstad

In Harderwijk heb ik sinds een jaar of tien mijn thuis gevonden. Ik zie Harderwijk als een progressieve haven in een vrij conservatieve regio. Een sociale, bedrijvige stad waar je jezelf mag zijn.

In mijn vak als (sociaal)juridisch dienstverlener werk ik met allerlei mensen, met name mensen met een beperking of (chronische) ziekte. Mensen voor wie het dagelijks leven veel drempels kent. Ik vind het belangrijk dat er goed wordt nagedacht over hoe je als gemeente met mensen wilt omgaan die in een moeilijke positie zitten. Voor wie het niet komt aanwaaien. Mensen die serieus willen worden genomen, steun, erkenning en vaak een duw in de rug nodig hebben om hun leven te leven. Zoals we dat allemaal willen. Ik wil mijn kennis en ervaring inzetten om onze sociale stad sociaal te houden en verder te helpen ontwikkelen; daar hebben we uiteindelijk allemaal iets aan.

Naast mijn werk schrijf ik poëzie, liedjes en verhalen. Afgelopen drie jaar heb ik Stadsdichter van Harderwijk mogen zijn. Harderwijk heeft in de basis een mooi cultureel leven. Ik vind het belangrijk dat hier aandacht voor is en blijft, zeker nu het culturele leven het zwaar heeft. We moeten er met elkaar voor zorgen dat cultuur ook straks nog bestaat in alle kleurrijke vormen.

Lievelingsplek in Harderwijk?

Moeilijk kiezen in onze geweldige stad! In de zomer ben ik graag aan het water; De Wijde Wellen is prachtig geworden, heerlijke plek om te zitten. Strandeiland ook natuurlijk. De prachtige pleinen die we hebben in de binnenstad. Wandelen doe ik graag op en rond het Beekhuizerzand.

Welke kansen zie jij voor Harderwijk?

Ik zie Harderwijk als een progressieve haven op de (noord) Veluwe. Een plek waar meer kan en waar vrijer wordt gedacht. Dit is een mooie en belangrijke eigenschap van onze stad. Komende jaren ligt er een kans om dit verder uit te bouwen en te verankeren zodat meer en meer mensen zichzelf kunnen zijn.

Daarnaast is het een kans en uitdaging om meer grip te krijgen op het Sociaal Domein en daarop meer visie te ontwikkelen zodat de inwoner die ondersteuning nodig heeft dit ook krijgt, zelf regie heeft, en maatwerk geleverd krijgt.

Wat betekent D66 (Harderwijk) voor jou?

D66 is voor mij dé partij in Harderwijk; vernieuwend, verfrissend, vol goede ideeën en daadkrachtig. Vanuit een sociaal-liberaal hart. Graag help ik mee om de verkiezingen van 2022 een succes te maken.

Ik ben niet opgegroeid in Harderwijk maar toen ik jong was, was het wel een populaire plek om uit te gaan. Ik herinner me nachtelijke fietstochten door het nog kale en donkere Drielanden dat nu helemaal is volgebouwd, richting café/dancing de Mac (nu Sir Jack). Daar vonden we wat we in mijn dorp niet vonden: alternatieve muziek, een dansvloer waar veel kon, het maakte niet uit hoe je er uitzag. Mooie parallel met Harderwijk vandaag de dag: progressieve haven op de (noord) Veluwe.

De dichter Rutger Kopland. Kopland wist in zijn poëzie dagelijkse zaken kwetsbaar te maken, open te breken en zichtbaar te laten zijn. Ik bewonder dat heel erg.

Lezen, koken en eten, muziek maken, schrijven. Aan het einde van de werkweek vind je me regelmatig op café of ben ik met vrienden ergens eten, een vrijdagmiddagborrel met de buren; als het maar iets sociaal is!