In hun brief informeert de gemeente de raad over de voortgang van de motie ‘Stoppen met het gebruik van platform X’. Ze stellen vast dat het platform minder effectief wordt en dat het bereik en de hoeveelheid reacties op hun berichten zijn gedaald. Ook de betrouwbaarheid van informatie op het platform en het maatschappelijke debat over X speelden een rol bij het beperken van het gebruik in de afgelopen maanden. Volgens D66 is dit te wijten aan een lakser moderatiebeleid, de toename van desinformatie en haatzaaiende uitlatingen, en een algoritme dat betalende accounts bevoordeelt.
Gemeente Haarlemmermeer geeft gehoor aan D66-motie om te stoppen met X: een belangrijke stap naar eerlijke en betrouwbare overheidscommunicatie!
Eerder dit jaar diende D66 Haarlemmermeer (samen met CDA Haarlemmermeer, ChristenUnie-SGP, EEN Haarlemmermeer, Gezond Haarlemmermeer, GroenLinks Haarlemmermeer, HAP, PvdA Haarlemmermeer en SRH) een motie in om de gemeente te laten stoppen met het gebruik van het socialmediaplatform X (voorheen Twitter). Deze motie, gedragen door een ruime meerderheid van de raad (alleen BVNL, Forza!, FVD en VVD stemden tegen), was een krachtig signaal: eerlijke, transparante en betrouwbare communicatie van de overheid moet vooropstaan. Het college van burgemeester en wethouders reageerde op deze motie, en we zien een belangrijke stap in de goede richting.

X-beeldmerk en de tekst ‘Doei’ in een tekstwolkje ernaast. • Beeld: D66 Haarlemmermeer
Besluit van de gemeente
De gemeente heeft besloten het gebruik van X de komende maanden verder af te bouwen, met een onderscheid tussen het algemene account (@Haarlemmermeer) en de accounts voor projecten.
Projectaccounts (zoals @BadhoevedorpA9 of @Park21_) waarvan het gebruik al tot een minimum is beperkt, zullen tegen eind 2025 volledig worden verwijderd. Voordat dit gebeurt, zullen de archieven eerst worden gedownload en bewaard conform de archiefwet. Het algemene @Haarlemmermeer-account zal de komende maanden enkel nog gebruikt worden voor belangrijk nieuws. Vanaf 2026 zal dit account uitsluitend dienen voor communicatie ten behoeve van issuemanagement en bij (veiligheids)crisissituaties.
In acute situaties heeft de gemeente het bereik van X nog nodig en vervult het medium een functie vanwege de snelheid, zelfs al is het bereik gedaald. Daarnaast zal het account blijven dienen voor het monitoren van sentiment onder inwoners. Vermeldingen van X op alle gemeentelijke communicatiemiddelen, zoals websites en nieuwsbrieven, zullen worden verwijderd.
Alternatieven en nieuwe strategie
De gemeente erkent dat online communicatie snel verandert en doet voortdurend onderzoek naar innovaties. Hoewel platforms als Mastodon en BlueSky worden genoemd als alternatieven en er al accounts zijn aangemaakt om de namen te claimen en de dynamiek te volgen, is het volgens de gemeente nog te vroeg om te zeggen of deze social media concrete kansen bieden. Websites en nieuwsbrieven worden niet gezien als alternatief voor social media, omdat deze actieve interesse en commitment van inwoners en ondernemers vereisen, terwijl social media juist dient om ook minder betrokken mensen te bereiken door de boodschap actief aan te bieden.
Belangrijk is dat de gemeente momenteel werkt aan het vernieuwen van haar socialmediastrategie, als onderdeel van de visie op communicatie. Hoofdstukken hierin zijn onder andere ethisch gebruik van social media en de advertentiestrategie. De gemeente zal voortdurend oog houden voor nieuwe kansen op het gebied van online communicatie.
Onze reactie
D66 Haarlemmermeer is blij dat de gemeente de zorgen die wij in onze motie uitten, serieus neemt en concrete stappen zet om het gebruik van X (voorheen Twitter) af te bouwen. De beperking van het algemene @Haarlemmermeer-account tot crisiscommunicatie en sentimentmonitoring is een begrijpelijke stap die aansluit bij de noodzaak om in acute situaties snel te kunnen communiceren via allerlei (socialmedia) kanalen.
Wij blijven kritisch volgen hoe de socialmediastrategie van de gemeente zich ontwikkelt, met bijzondere aandacht voor het gebruik van open, transparante en betrouwbare communicatiekanalen. De overheid moet immers staan voor eerlijke en integere informatie.
Wij vinden het belangrijk dat de gemeente bewust kiest voor communicatiekanalen die onze lokale samenleving versterken. Als D66 blijven wij er dan ook voor pleiten om haatzaaiende of misleidende platformen, nu en in de toekomst, te vermijden.