Gerdien Knikker

Beeld: Barbara Kroon

Gerdien Knikker (1984) is sinds juni 2020 fractievoorzitter voor D66 Haarlemmermeer.

Ze is woordvoerder Bestuurlijke zaken & Regionale Samenwerking, Schiphol, Economie & Ondernemerschap en Landbouw.

  • 39 jaar
  • Oldebroek
  • Hoofddorp
  • Zij/haar

Het Haarlemmermeerse Bos en de Toolenburgerplas. Het zijn plekken waar groen, open ruimte, water en horeca samenkomen. Ik ben hier graag met mijn gezin te vinden, voor een rondje hardlopen of een wandeling gevolgd door een kopje koffie.

Met onze unieke positie binnen de Metropool Regio Amsterdam kan Haarlemmermeer een belangrijke bijdrage leveren aan het versnellen en aanjagen van een betekenisvolle economie. Ondernemerszin en pionieren horen bij onze gemeente. Laten we dus slim inzetten op sterke regionale samenwerking om de werkgelegenheid en innovatie in onze gemeente een boost te geven.
 
De energietransitie is daarom een kans voor ons om meer banen in de technische sector te faciliteren door te investeren in een brede samenwerking tussen ons MBO onderwijs, onze lokale arbeidsmarkt en kennisinstellingen in onze regio. Hier kunnen we jongeren opleiden voor de groene banen van de toekomst!

Ik wil de verbinding tussen onze inwoners en de gemeente versterken. Ik vind het belangrijk dat we de menselijke maat niet uit het oog verliezen bij alle beslissingen die we als gemeente nemen.
De verhalen van ondernemers en inwoners die van het kastje naar de muur worden gestuurd zijn de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Ergens zijn we dat contact en vertrouwen kwijt geraakt in elkaar. Daar wil ik graag aan bouwen.
 
Daarnaast ben ik ook de politiek ingegaan om keuzes te maken. Ik vind het belangrijk dat we als gemeente besturen met lef en daadkracht. We wachten niet tot impopulaire maar noodzakelijke beslissingen op het gebied van de klimaatopgaves voldoende draagvlak hebben, maar we werken zelf keihard aan dat draagvlak. Door onze inwoners en ondernemers volop te betrekken, en ruimte te geven om met oplossingen aan te komen. Zo jagen we vernieuwing en verandering aan.  We moeten veel meer kijken naar wat op de langere termijn goed is voor de inwoners en ondernemers van Haarlemmermeer. En daarbij altijd het eerlijke verhaal blijven vertellen, ook als dat ingewikkeld en impopulair is.

Het is de partij waar ik me thuis voel omdat ik me herken in de progressieve waarden waar D66 voor staat. We zijn sociaal liberaal; we geven mensen de vrijheid om eigen keuzes te maken en te zijn wie je bent. Maar we laten je niet vallen, de overheid is er om een vangnet te bieden als het nodig is.
 
Wat ik mooi vind aan D66 is dat de blik altijd op de toekomst is gericht. We durven keuzes te maken die vandaag moeilijk zijn, maar over een aantal jaar keihard nodig. Het eerlijke verhaal spreekt me enorm aan, want de wereld en onze uitdagingen zijn niet zo zwart/wit als je soms leest in de media. En onze partij durft dat te benoemen en die ongemakkelijke waarheid aan te pakken als een kans om dan ook juist nu slimme keuzes te maken.
 
Van kansengelijkheid tot klimaatcrisis en van het staan voor onze democratische rechtstaat tot het investeren in een economie die werkt voor iedereen.