Sophie van de Meeberg

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Sophie van de Meeberg (1979) is sinds 2014 raadslid en is daarnaast freelance verhuismanager. Ook staat zij geregeld voor de klas om over politiek te vertellen.

Sinds 2022 is Sophie raadslid met de portefeuille Wonen, Energietransitie, Zorg en Welzijn en dienstverlening.

  • 44 jaar
  • Amsterdam
  • Lisserbroek
  • Zij/haar


Mijn naam is Sophie van de Meeberg. Ik ben geboren in 1979 en woon sinds 2004 in Haarlemmermeer. Samen met mijn vriend wonen wij met 4 kinderen, 2 honden en een kat in Lisserbroek. Ik werk als freelance verhuismanager, maak podcasts over social media en ben sinds 2014 raadslid. Ik zet me met veel plezier in voor onze inwoners en ondernemers, met name op thema’s als wonen, energietransitie, dienstverlening, jeugd, ondernemers, openbare buitenruimte en participatie. Daarnaast sta ik geregeld voor de klas om over politiek te vertellen: ik vind het enorm belangrijk dat jongeren zoveel mogelijk betrokken worden bij hun directe leefomgeving en dat zij weten hoeveel invloed zij eigenlijk hebben. Dat er niet over, maar mét ze gepraat wordt.

D66 is vanaf het moment dat ik mocht stemmen altijd de partij geweest die op mijn landelijke steun kon rekenen. Naast de standpunten, waarin ik mij kan vinden, vind ik meer dan ooit nuance in het debat belangrijk en voel me thuis bij de manier waarop D66 zich opstelt bij controversiële onderwerpen.
Dicht bij onze inwoners, midden in de samenleving, kun je als raadslid het meeste bereiken. In gesprek blijven op een respectvolle manier, ook als je het oneens bent met elkaar. Niet alleen gaan praten als er problemen worden ondervonden, maar het hele jaar door inwoners en ondernemers opzoeken vind ik erg belangrijk. Benaderbaar, betrokken en toegankelijk zijn is dan essentieel.

Wat is je lievelingsplek in Haarlemmermeer?

Als ik vanuit Hoofddorp naar Lisserbroek rijd, en ik onderweg de stedelijke hoogbouw, vliegtuigen, Calatravabruggen en uitgestrekt polderland met klei en oude boerderijen zie, voel ik me thuis: uniek om die elementen bij elkaar te zien. En allemaal horen ze bij Haarlemmermeer.

Welke kansen zie jij voor Haarlemmermeer?

Zelfs het grootste dorp, dat je qua omvang gerust een stad kan noemen, voelt dorps aan: mensen groeten elkaar op straat. Elk dorp is uniek en vraagt om een eigen benadering. Dat moet de gemeente niet uit het oog verliezen. De gemeente floreert door Schiphol, maar is economisch daardoor ook kwetsbaar – dat is pijnlijk duidelijk geworden tijdens de Coronacrisis. Het is belangrijk dat we inzetten op diversiteit in economie, net zoals de hele gemeente divers is. Inzetten op het ruimte bieden aan en binnenhalen van bedrijven die unieke toegevoegde waarde hebben, moet een prioriteit zijn van de gemeente.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Minder dan 100kg restafval per persoon per jaar
  • HBO in de polder
  • Tiny Houses en flexwoningen op gemeentegrond

Wat is je favoriete boek?

Ik heb veel dierbare boeken, maar het boek dat het meeste indruk op mij maakte de laatste jaren, is Een klein leven van de schrijver Hanya Yanagihara. Toen ik het uit had, heb ik echt even bij moeten komen.

Wat is je laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

De Kunsthal in Rotterdam is het laatste museum dat ik ben geweest, in de herfst van 2021. Ik hou enorm van musea, ongeacht welke tentoonstelling er is. Rondlopen, soms heel snel, inspiratie opdoen, verrast worden, geïrriteerd – het voelt als je hersenen even opfrissen als ik naar kunst kijk. Met mijn kinderen ga ik al vanaf dat ze klein zijn elke schoolvakantie naar een museum, elke keer een ander. Ze hebben er van tevoren nooit zin in, maar achteraf vonden ze het bijna elke keer leuk.