Hoe onze fractie strijdt voor woningen voor middeninkomens

Voor D66 Haarlem is het bouwen van middeldure woningen een belangrijk speerpunt. Dit zijn woningen met een huur tussen de 800 en iets meer dan 1.100 per maand. Een hele grote groep jonge professionals is afhankelijk van deze woningen. Denk aan een leraar, een verpleegkundige of een politieagent: beroepsgroepen die wat D66 betreft keihard nodig zijn in Haarlem. En zij hebben woningen nodig! 

Deze Haarlemmers verdienen al snel te veel voor een sociale huurwoning; de inkomensgrens voor sociale huur ligt op €47.699 bruto per jaar voor eenpersoonshuishoudens en €52.671 voor samenwoners. Een woning kopen is voor deze groep haast onmogelijk; de gemiddelde woning in Haarlem verkoopt op dit moment voor €523.504. Onze leraren en verpleegkundigen moeten het dus hebben van het middeldure segment. Daarom strijdt D66 voor iedere middeldure woning. 

Het aandeel middeldure woningen in onze Spaarnestad ontzettend laag: slechts 6%. Ter vergelijking: iets meer dan de helft van de Haarlemse woningen is een koopwoning en 30% een sociale huurwoning. Er is dus werk aan de winkel. Gelukkig maakt dit college een inhaalslag. Een klein overzicht waar het ons lukt – en soms niet lukt – om broodnodige middeldure woningen te realiseren.

Delftplein
Op de grens met Velsen wil Elan Wonen gaan bouwen. Al in 2019 kwam dit voor het eerst op de agenda van de gemeenteraad. In het originele plan zat geen enkele middeldure woning. Dat heeft de fractie van D66 er met een voorstel toch in gekregen.
Inmiddels hebben de gemeente Haarlem en Velsen de handen ineen geslagen voor een groter plan. In dit gebied komen tussen de 300 en 400 woningen te bouwen. Dat was niet makkelijk, want hiervoor passen wij zelfs de gemeentegrenzen een beetje aan.
En de middeldure woningen uit onze motie? Die zitten nog steeds in dit plan! En maar goed ook, want in dit kopje van Haarlem Noord is bijna geen middeldure woning aanwezig. Of dat zo blijft? Donderdag aanstaande debatteert de gemeenteraad over dit plan.

Eindelijk bouwen langs het Spaarne!
Aan de Spaarndamseweg in Noord, langs de oevers van het Spaarne, liggen al jaren twee lege kavels: het voormalige Deliterrein (project Schoterkwartier) en het Sonnebornterrein (project Bloom). Dat doet pijn, want D66 wil woningen bijbouwen binnen de grenzen van de bestaande stad. Gelukkig is er goed nieuws: de woningen in het Schoterkwartier zijn inmiddels in de verkoop. En op 27 juni nam de gemeenteraad een volgend besluit op weg naar de bouw van Bloom op het Sonnebornterrein. D66 Haarlem is trots dat er 28 middeldure koopwoningen in dit plan zitten, samen met een parkje voor de buurt én een parkeergarage waarin ook buurtbewoners hun auto’s kwijt kunnen.

Rootz
“Een project uit het hart van ons verkiezingsprogramma gegrepen!” zegt Joris. 
Op het voormalige Belcanto-terrein in Schalkwijk komen meer dan 250 middeldure woningen en bovendien nog eens 200 middeldure koopwoningen. Deze huizen worden vastgezet – voor meerdere jaren –  voor een betaalbare prijs. Dit project is onderdeel van het programma “Stad tussen de bomen”. En Rootz maakt ook die belofte waar, want dit wordt een bijzonder groen project. In een video liet Joris dit project zien afgelopen maand.

Louis Pasteurstraat
Helaas lukt het niet altijd. In de Boerhaavewijk bij de Louis Pasteurstraat worden 84 sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor 150 nieuwe woningen. Hier zaten maar weinig middeldure woningen bij. Dat zag D66 Haarlem graag anders. In 2021 stelden wij voor om in dit project meer middeldure woningen toe te voegen. En met succes: de motie werd aangenomen. Helaas wilde Elan Wonen deze motie eigenlijk niet uitvoeren en werd gesteund door het college. Bij de laatste behandeling van het project heeft de fractie geprobeerd om de middeldure woningen alsnog te realiseren. Die motie kwam één stem tekort in de gemeenteraad. Pech.

De cijfers
In Haarlem hebben we afgelopen jaar een record aan nieuwe woningen gerealiseerd. Een totaal van 1.434 nieuwe huizen kwamen erbij, waarvan 1.113 in het middeldure segment. D66 houdt het Haarlemse college ook de komende jaren scherp op de realisatie van de middeldure woningen. 

An-Jes: “Soms moeten we strijden voor het toevoegen of schrappen van een zinnetje in het beleid, zodat de middeldure woningen niet uit de plannen verdwijnen. Zo zorgde D66 er deze bestuursperiode voor dat ook aan de westkant van het Spaarne een inspanningsverplichting blijft gelden om middelduur te bouwen. Zo voorkomen we dat nieuwbouw alleen geschikt is voor de hoogste en de laagste inkomensgroepen”. 

Door regelgeving uit Den Haag zien wij dat beleggers afhaken in Haarlem. Dat gebeurde afgelopen week nog. In 2023 zagen de cijfers er goed uit. D66 blijft erop toezien dat de middeldure woningen ook de komende jaren gebouwd blijven worden!

Leave a comment

The email address will not be published. Required fields are marked