Niet meer middeldure woningen in Project Pasteur; voorstel D66 komt één stem tekort 

“Meer woningen toevoegen in het allerzeldzaamste segment van onze mooie Spaarnestad. Woningen tussen de 700 en 1000 euro per maand. Voor de jonge professionals, de leraar, de verpleegkundige, de agent.” Zo startte raadslid Joris Krouwels het debat in de gemeenteraad donderdagavond.  De fractie van D66 Haarlem deed een voorstel om bij Project Pasteur in de Boerhaavewijk meer middendure woningen te realiseren. Dit voorstel kwam één stem tekort voor een meerderheid.

Project Pasteur

In de Boerhaavewijk worden 84 sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor 150 nieuwe woningen. Bij de behandeling van de startnotitie in april 2021 werd duidelijk dat de gemeente en Elan Wonen van plan waren slechts 20 (lage) middeldure woningen in het project op te nemen. Zonde, vond de fractie van D66 Haarlem. Bij nieuwbouwprojecten bouwen we in Haarlem in principe  40% sociaal, 40% middelduur en 20% vrij. Bovendien heeft de Boerhaavewijk een hoog aandeel sociale huurwoningen; een gedifferentieerd aanbod is wenselijk. Daarom diende de fractie een motie in om het aantal lage middeldure te verdubbelen naar 40. Deze motie haalde het nipt, tot vreugde van D66.

Motie wordt niet uitgevoerd

In reactie op de motie stuurde Elan Wonen in juni 2021 een brief aan de gemeenteraad. Hierin schreven zij: “Een andere verdeling tussen sociale huurwoningen en marktwoningen bij Project Pasteur zal echter moeten leiden tot een aanpassing van het plan.” Dit zou volgens Elan een vertraging van het project betekenen. Ook het college waarschuwde de raad. Want, zo zei wethouder Roduner in december 2021 in de commissie ontwikkeling:  “Een duurdere woning hangt ook weer samen met andere parkeernormen.” 
De motie werd niet uitgevoerd.

Alternatief van Elan Wonen

De commissie Ontwikkeling is in 2021 akkoord gegaan met een alternatieve oplossing van Elan Wonen: 20 sociale woningen aan het Meyboompad worden overgeheveld naar de middeldure sector, wanneer deze vrijkomen. Omdat deze grote sociale huurwoningen niet vaak vrijkomen kan het helaas jaren duren voordat deze woningen beschikbaar komen voor middeninkomens.

Amendement; ‘ Het kan wel in Project Pasteur, dus bouw de middelduur’

Afgelopen donderdag behandelde de gemeenteraad het stedenbouwkundig programma van eisen voor Project Pasteur. Toen bleek ineens dat er toch geen beperkingen zijn om woningen toe te voegen aan het middeldure segment. De parkeernormen bleken geen probleem en de motie uit 2021 was daarmee dus wel degelijk uitvoerbaar. Bovendien heeft het project inmiddels al achterstand opgelopen omdat Elan Wonen besloot haar eigen plan zelf tussentijds te wijzigen door haar eigen kantoor in het gebouw te vestigen.

Een verschil van één stem

D66 Haarlem vindt dat de raad niet volledig geïnformeerd is. De motie had gewoon uitgevoerd kunnen worden. Daarom dienden we afgelopen donderdag (15 december 2022)  een amendement in om het aantal middeldure woningen in Project Pasteur alsnog te verhogen en af te zien van het alternatief van Elan Wonen. Het voorstel – mede ondertekend door Hart voor Haarlem, VVD Haarlem en OPHaarlem – kwam helaas één stem tekort voor een meerderheid.

Het alternatief van Elan Wonen blijft gelukkig wel intact. Het is dus wachten tot 20 sociale woningen aan het Meyboompad kunnen worden toegevoegd naar de middeldure sector.

D66 Haarlem laat de middeninkomens niet vallen

D66 Haarlem zal zich blijven inzetten voor lage middeldure woningen. Voor de jonge professionals in de stad, voor de gezinnen met twee middeninkomens, voor de singles die te veel verdienen voor een sociale huurwoning. Zodat we een ongedeelde stad blijven. Een stad waar niet alleen plek is voor de laagste en de hoogste inkomens. Zodat niet iedereen tot tien jaar lang in de rij hoeft te staan voor een sociale woning.