Joris Krouwels

Joris Krouwels - Beeld: D66 Haarlem

Joris is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 gekozen tot raadslid van de fractie en hij zet zich in om de jonge, creatieve en ondernemende Haarlemmers een stem te geven in onze Spaarnestad.

  • 35 jaar
  • Heerlen
  • Haarlem

Haarlem kent een groot aantal zelfstandigen, ondernemers en mensen in loondienst voor het MKB die wij weinig zien in onze volksvertegenwoordiging. Zij hebben een unieke mindset die ik weinig terug in onze gemeenteraad. Daar breng ik verandering in.

Ik sta voor een toegankelijke lokale politiek. Afgelopen jaren heb ik mij als schaduwraadslid ontwikkelt tot een echt ‘rondje langs de velden’-politicus. Dat ga ik als raadslid zo houden. Want ik krijg het meeste energie van de Haarlemmers die deze stad maken. En, het is belangrijk. In een democratie waar problemen complex zijn is het aan ons om iedereen mee te nemen; jong en oud, van elke achtergrond, ook op professioneel gebied. Misschien wel juist.

Lievelingsplek in Haarlem

De Lange Veerstraat. Daar gaat mijn horeca-hart sneller van kloppen. Mijn favoriete restaurants en stamkroeg zitten daar. Veel fijne ondernemers die ik graag spreek.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Haarlem is de mooiste stad van Nederland. Maar we mogen echt meer doen voor de jongeren, daar liggen veel kansen.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Woningen bouwen voor de jonge professionals in de stad
  • Cultuur beter aansluiten bij de vraag, ook in de nacht
  • Toegankelijkheid vergroten

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is dé sociaal-liberale partij. We belonen prestatie en verdelen de welvaart. De focus op handvatten en niet alleen op vangnetten. Vrij waar kan en helpen waar moet. Met niet meer, maar minder regels.

Wat is je favoriete boek?

Van je familie moet je het hebben – David Sedaris
Deze Grieks-Amerikaanse schrijver weet ontzettend pakkend en geestig de normale zaken in het leven te beschrijven. Zijn manier van schrijven vind ik het toonbeeld van gezonde ironie en relativering. Zelfspot is zo belangrijk.

Laatst bezochte culturele event?

Ik ben op de valreep van de vorige lockdown naar Lebbis geweest in Heemstede. Zijn snoeihard geklaag en ‘no nonsens’ kan ik hard om lachen.

Wat betekent het voor jou om Haarlemmer te zijn?

In één woord; gastvrijheid. De warmte van de stad uitdragen aan bewoners en bezoekers. Dat zit ook in mijn horeca-hart. We zijn al de mooiste stad van het land. En als Haarlemmers zijn we volgens mij ook de warmste bewoners van die stad. Die gastvrijheid, toegankelijkheid draag ik graag bij me.

Waar ben je het meest trots op?

In 2015 kreeg ik het slechte nieuws uit mij leven; Lymfeklierkanker.
Ik heb met frisse tegenzin en een geforceerde glimlach een zestal zware chemokuren doorstaan. Jawel; met bijpassend kaal hoofd en gebrek aan wenkbrauwen. Ik heb er één les uit meegenomen. Slachtoffer jezelf nooit.
Het leven kan tegenzitten. Het leven zal voor iedereen een keer tegenzitten. Het is aan jezelf hoe je uitdagingen aanvliegt. En nog belangrijker; met welke mindset.
Ik ben trots op de les die ik uit die tijd heb geleerd. “Niet je koppie laten hangen, want dan hang je.”