Ons programma.
Voor een stad met ambitie.

Beeld: D66 Haarlem

De afgelopen jaren heeft D66 veel bereikt in Haarlem. Er zijn mooie nieuwe schoolgebouwen gebouwd. Er zijn meer mensen uit de bijstand aan een baan geholpen. Er zijn voorstellen gemaakt om bewoners meer invloed te geven bij besluiten van de gemeente. En we hebben besloten de snelheid van het verkeer in de stad te verlagen. Van standaard 50 kilometer per uur naar standaard 30 kilometer per uur. Daar zijn we trots op.

Toch zijn er ook dingen die beter kunnen. Bijvoorbeeld rondom duurzaamheid. Het onderwijs. De huizenmarkt. En gezondheid. D66 wil hier mee aan de slag. Dat vraagt om ambitie: stevige plannen om Haarlem beter te maken. In ons verkiezingsprogramma lees je onze plannen voor de periode 2022 – 2026.

Gelijke kansen voor alle Haarlemmers.
Er zijn nog steeds wijken in Haarlem waar één op de drie kinderen opgroeit in armoede. D66 wil dit tegengaan. Wij geloven dat gelijke kansen beginnen met goed onderwijs. Daarom zorgt D66 voor goede schoolgebouwen. Ook willen wij dat alle kinderen van 2 tot 4 jaar oud naar de voorschool kunnen.

Een gezonde stad.
In de coronatijd hebben we gezien hoe belangrijk het is om gezond te zijn. Overgewicht, alcoholgebruik en roken leiden tot ziekten. Dat kunnen we voorkomen. D66 zal nooit voor je bepalen of je mag roken of drinken. Maar we willen wel zorgen dat Haarlem een gezonde plek is om te leven. Met schone lucht, ruimte om te fietsen en te lopen en goede sportvoorzieningen.

Goed en betaalbaar wonen.
Veel Haarlemmers hebben last van de woningnood. D66 wil goede en betaalbare woningen bouwen in Haarlem. Van die nieuwe huizen moet 80% beschikbaar zijn voor lage inkomens en middeninkomens. D66 vindt het belangrijk dat de stad ook prettig blijft om te wonen. Daarom bouwen we alleen huizen als er ook genoeg scholen, speelplekken en sportvelden bijgebouwd kunnen worden. Ook bereikbaarheid is essentieel: nieuwe huizen moeten goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. 

Een duurzame toekomst.
De gevolgen van klimaatverandering zijn zichtbaar. Bijvoorbeeld de overstromingen in Limburg, België en Duitsland. Of de natuurbranden in Zuid-Europa. Daarom wil D66 Haarlem duurzamer maken. Dat betekent dat we allemaal minder aardgas, benzine en diesel gaan gebruiken. Ook willen we in Haarlem meer schone energie opwekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op alle Haarlemse daken.