De D van Dorpen

Onze column op de Gemeentepagina’s van Rondom de Sprengen gaat deze keer over de woonvraag in onze dorpen

Toenemende woonvraag

Één van de drie pijlers van D66 gemeente Epe is de D van Dorpen. Ons dorpse karakter, die leefbaarheid, die moet in zicht blijven bij het ontwikkelen van een nieuwe woonwijk. Toekomstbestendige wijken met focus op diversiteit en inclusie is onderdeel van de sociaal-liberale visie op de samenleving.

De vraag naar woningen is niet alleen toegenomen, maar ook veranderd. Juist in geplande nieuwe woonwijken is het belangrijk met de behoeften van ál onze inwoners zoveel mogelijk rekening te houden. Bouwen moet aansluiten bij hun diverse behoeften. En dan hebben we het niet alleen over de stenen.

Meer dan alleen stenen

Want naast de essentie van een dak boven het hoofd, heeft wonen heeft ook een maatschappelijke functie. Zonder contact ontstaat eenzaamheid. Diversiteit: jong en oud, mensen met geld en die met minder geld, mensen met een goede gezondheid en mensen die daarmee worstelen – dit levert een sociale wijk op. Mensen met verschillende achtergronden ontmoeten en ondersteunen elkaar. Zo is iedereen thuis in onze gemeente. Een helder percentage van minimaal 35% sociale huur in een grote nieuwe wijk is wat ons betreft dan ook een vereiste.

Bij de inrichting van een nieuwe wijk moet ook rekening worden gehouden met zorgbehoefte, bijvoorbeeld voor mensen met dementie. Passend woningaanbod – met daarbij of daar omheen voldoende ruimte voor sociale ontmoeting – ontbreekt volgens Alzheimer Nederland voor hen. Dementievriendelijk wonen verbetert de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun naasten, verlaagt de druk op zorgpersoneel en bevordert de doorstroom op de woningmarkt. Dat geeft jongeren ook weer meer kans op een eigen plek.

Wil je meer weten over onze woonvisie? Of heb jij ideeën over de wijk van de toekomst? Je bent van harte welkom bij een van onze fractievergaderingen om hierover met ons te praten. Neem gerust contact met ons op!