Laaggeletterdheid
Goed kunnen lezen en schrijven vanaf een jonge leeftijd, maar ook zeker op een oudere leeftijd, maakt het leven een stuk makkelijker en aangenamer. Wij vragen daarom constant aandacht voor het probleem van laaggeletterdheid, en stellen de volgende aanvullende maatregelen voor:
- Samenwerking. Wij geloven dat een groot deel van de oplossing te vinden is in samenwerking met onze scholen. Daarbij dienen wij samen aanvullende maatregelen te bedenken bovenop de landelijke richtlijnen, omdat de huidige inzet op begrijpend lezen niet genoeg is. Indien er extra financiering nodig is, dan dient de gemeente hiervoor garant te staan.
- Lezen. Lezen is leerzaam en nuttig, maar het kan vooral ook heel leuk zijn. Wij willen dat de gemeente veel meer inzet op promotie hiervan, bijvoorbeeld in samenwerking met de Bibliotheek. Daarbij denken wij aan gemeentelijke boekenclubs, een boek van de maand/het jaar, lokale stimuleringsprijzen voor schrijvers, minimavergoedingen voor bepaalde boeken, en een speciale jeugdaanpak.
- Brede scholen. Wij kijken met veel bewondering naar het Kindcentrum Emmerhout, dat huisvesting biedt aan meerdere scholen, een kinderopvang, een voorschool, maar ook de bibliotheek. Wij denken dat dit een aanpak is die op meer plekken in de gemeente kan werken en die door insluiting van de bibliotheek ook kansen biedt om meer werk te maken van lezen en schrijven.
- Zichtbaarheid. Laaggeletterd zijn is een overerfbaar probleem, zoals bijvoorbeeld armoede. Bovendien treden mensen niet graag naar buiten met het feit dat ze minder goed kunnen lezen of schrijven. Dat maakt het erg lastig precies inzichtelijk te maken hoe groot het probleem is. Wij stellen daarom voor dat alle gemeentelijke ambtenaren die klantcontact hebben, een speciale training krijgen waarin hen wordt geleerd signalen te herkennen waaraan te zien is dat een persoon mogelijk laaggeletterd is. Deze signalen kunnen ze vervolgens doorzetten naar gespecialiseerde ambtenaren, die deze proactief oppakken.
- Gratis kinderopvang. Wij zijn trots op de landelijke D66-inzet voor een brede schooldag en gratis kinderopvang. Kansenongelijkheid ontstaat namelijk al vanaf dag één, en bovendien kunnen ouders met minder financiële vrijheid ook sneller gedwongen worden zelf in te boeten op hun werk of ontwikkeling, omdat ze de opvang niet kunnen betalen. Als de invoering van landelijke wetgeving te lang op zich laat wachten, dan stellen wij voor dat de gemeente Emmen zelf gratis kinderopvang gaat aanbieden, aan alle kinderen van 0 tot 4 jaar. Daarbij willen wij bovendien onderzoeken of het meerwaarde heeft voorscholen en kinderopvangorganisaties te integreren.