Participatie
Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen met de klimaattransitie. Dat betekent dat de klimaatmaatregelen beheersbaar en betaalbaar moeten zijn, maar vooral ook dat u als inwoner inspraak heeft over wat er in uw leefomgeving gebeurt. Concreet stellen wij het volgende voor:
- Klimaatagenda. Stel een klimaatagenda op. Maak daarin duidelijk wie de grootste vervuilers zijn en hoe zij de rekening gaan betalen.
- Sociale innovatie. Zet in op sociale innovatie, door te kijken naar deelvoorzieningen, energiecoöperaties en warmtenetten.
- Luisteren. Luister naar de inwoners. Zonnepanelen en windmolens zetten we daar neer waar draagvlak is. Zonnepanelen zetten we bovendien eerst op daken, voordat we ze op land zetten. Samen met onze agrarische ondernemers gaan we zo snel mogelijk aan de slag met het realiseren van E.A.Z.-windmolens.
- Subsidies. Stel subsidiemaatregelen in voor het realiseren van groene daken, zonnepanelen, betere isolatie en warmtepompen.
- Stimuleren. Stel stimuleringsmaatregelen en specifieke, goedkope leningen in (bijvoorbeeld zonneleningen en isolatieleningen), zodat inwoners met een kleinere portemonnee mee kunnen doen.
- Werk. De klimaattransitie kan vele banen opleveren. Het is daarom belangrijk dat de gemeente een vestigingsklimaat creëert waarbinnen de juiste bedrijven aangetrokken worden. Ook dient de gemeente samen met (hoge)scholen en universiteiten een coördinerende rol op te pakken. Zo zorgen we ervoor dat opleidingen en werk zo veel mogelijk op elkaar aansluiten.
- Het goede voorbeeld. De gemeente dient het goede voorbeeld te geven, ook op het gebied van duurzaamheid. Wij willen daarom dat de gemeentelijke catering wordt aangepast, waarbij vegetarisch en veganistisch de norm wordt en vlees en zuivel keuze-opties.