Toestemming vragen voor seks in de wet

D66 is voorstander van de nieuwe Wet seksuele misdrijven. De wet maakt duidelijke en vrijwillige instemming met seks (‘consent’) de norm. Mensen die seks hebben, moeten voor en tijdens de seks nagaan of de ander dat (nog steeds) wil. Dinsdag stemde de Eerste Kamer voor de wet. Boris Dittrich: “Seks moet vrijwillig en gelijkwaardig zijn. Met de nieuwe wet zet Nederland een stap vooruit bij het voorkomen van onvrijwillige seks. We moeten slachtoffers beschermen en daders kunnen berechten. Niet de aanwezigheid van dwang, maar de afwezigheid van consent is het uitgangspunt.”

Beeld: Boris Dittrich

Van dwang naar ‘consent’

In de huidige wet is alleen seks onder dwang strafbaar. Dwang is vaak lastig te bewijzen, omdat er geen getuigen zijn of omdat een slachtoffer bevriest en zich niet meer kan verzetten. Onder de nieuwe wet wordt bepalend of het slachtoffer actief met de seksuele handelingen heeft ingestemd. D66 is voorstander van deze norm.

Straatintimidatie

De wet stelt voor het eerst ook straatintimidatie strafbaar. Het wordt verboden om “een ander in het openbaar indringend seksueel benaderen op een wijze die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend is”. D66 vindt het goed dat straatintimidatie wordt aangepakt. Boris Dittrich: “Iedereen moet zich veilig op straat kunnen bewegen, dag en nacht. De straat is van iedereen”.

De nieuwe wet betekent niet automatisch dat zaken vaker opgelost en bewezen worden. Ook omdat de politie en het Openbaar Ministerie nu al met tekorten kampen. Als oud-rechter ziet Dittrich dat er aandacht moet zijn voor de verwachtingen daarover: “Slachtoffers kunnen extra leed ervaren als hun aangifte wordt afgewezen of de verdachte wordt vrijgesproken. Ik wil van de minister weten op welke manier aandacht is voor dit risico en hoe slachtoffers geïnformeerd worden.”

Fysiek en online

De nieuwe wet geldt ook voor online seksueel misbruik. D66 wil dat de minister digitale ontwikkelingen blijft volgen en waar mogelijk strafbaar stelt. Slachtoffers staan nu nog te vaak met lege handen. Als gevolg van de nieuwe wet worden er meer meldingen bij internetproviders en sociale mediaplatforms verwacht, bijvoorbeeld om naaktfoto’s en -filmpjes offline te halen. D66 vindt dat platforms en providers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. De overheid moet hen bewegen om strafbare uitingen snel en volledig te verwijderen.