Grijp in bij mishandeling en demonenuitdrijvingen

D66 is geschrokken van het nieuws van Omroep Gelderland dat bij een Wekeromse zorginstelling kinderen mishandeld werden. Naast zwaar ondermaatse zorg, werden zij meegenomen naar traumatische gebedsgenezingen en demonenuitdrijvingen. D66 wil dat de gemeente Ede stevig ingrijpt, onderzoek gaat doen en gaat handhaven.

Trauma’s na gebedsgenezing

D66-raadslid Stephan Neijenhuis stelde samen met de VVD vragen tijdens het vragenuurtje. D66 wil dat de gemeente zelf gaat ingrijpen en toezicht gaat houden bij deze zorginstelling in Wekerom. Neijenhuis: “Wat de ouders en kinderen vertellen, gaat door merg en been. Kinderen met autisme en ADHD verdienen liefdevolle zorg en acceptatie. Geen duivelsuitdrijvingen of gebedsgenezers die claimen hun autisme te kunnen genezen.” Leerlingbelang-VSO meldde vorig jaar uit onderzoek dat 70% van kinderen trauma’s overhielden aan gebedsgenezers die claimden autisme te kunnen genezen.

Klachten gegrond

Vandaag werd bekend dat de meldingen van ouders als “zeer ernstig” zijn beoordeeld door de Klachtencommissie Landbouw en Zorg. Stephan Neijenhuis reageerde bij Omroep Gld: “De gemeente is verantwoordelijk voor het Wmo-toezicht en loopt achter de feiten aan. Nu de klachten ook gegrond zijn verklaard, moeten ze het handhaven niet afschuiven op anderen. Kinderen met autisme of ADHD verdienen liefdevolle zorg en acceptatie. Maar ze kwamen hier in aanraking met mishandeling, traumatische duiveluitdrijvingen en gebedsgenezers die beweerden hun autisme te kunnen genezen. Dat zou verboden moeten worden bij kinderen.”