Stephan Neijenhuis

Beeld: Foto: Gertjan van Ginkel

Stephan Neijenhuis

  • 31 jaar
  • Ede
  • Ede

Bouwen aan een gemeente Ede die werkt voor iedereen. Daar wil ik me voor inzetten in de gemeenteraad. Dat betekent investeren in onderwijs voor gelijke kansen. Vooroplopen voor het klimaat in plaats van achteraan bungelen. En werken aan voldoende huisvesting voor onze starters en senioren.

Mijn naam is Stephan Neijenhuis (1993) en ik woon samen met mijn vrouw in Park Reehorst van de wijk Ede-Zuid. Sinds 2014 zet ik mij in als raadslid voor D66 Ede. Als econoom word ik enthousiast om financieel de zaak rond te rekenen. Geen overbodige luxe in de politiek. Om het verschil te kunnen maken ben je toch vaak afhankelijk van de centen.

In december is ons eerste kindje geboren. Dan ga je toch nadenken hoe de wereld om hem heen er uitziet, waar hij in terechtkomt. Krijgt hij de kans op een goede opleiding? Hoe staat de aarde erbij als hij groot is? En heeft hij later wel een plek om te wonen? Dat zijn zorgen die ik heb, maar voor sommige ouders nog sterker. Want waar je wieg staat, bepaalt nog te veel hoe je leven eruit ziet. Daar wil ik verandering in brengen.

Dat begint met goed onderwijs. Waarbij sport, cultuur, een gezonde lunch en huiswerkbegeleiding geen luxe is, maar onderdeel van een rijke schooldag voor ieder kind. Dat hoort in een goed klaslokaal. Daarom wil ik dat we stoppen om onderwijshuisvesting de sluitpost van de begroting te laten zijn.

Daarnaast kan Ede het zich niet veroorloven om achteraan te bungelen bij het klimaat. Ondernemers weten het maar al te goed: wie vooroploopt met innovatie en vernieuwing, is uiteindelijk goedkoper uit dan de concurrent. Daarom wil ik dat we onze klimaatdoelen wél gaan halen en zorgen voor een schone lucht. Het fijnstof in de Edese lucht is ongekend hoog en die schade aan onze gezondheid moet stoppen. Ook als dat vraagt om harde keuzes voor de energieopwek met houtige biomassa, de uitstoot van de landbouw of de maximumsnelheid op de weg.

Naast mijn werk en de raad weet ik tijd te vinden om de tenorpartij mee te zingen in het Kamerkoor Midden-Gelderland. Kom gerust eens luisteren! Als van kinds af aan weet ik hoe mooi het kan zijn om in aanraking te komen met kunst en cultuur. Dat gun je ieder kind en daar wil ik voor zorgen in de gemeenteraad.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)
Het Hoekelumse bos in de herfst en dan met name rond de Hoekelumse spreng. Heerlijke plek om een wandeling te maken in de lunchpauze. Of ‘s ochtends met een podcast in de oortjes.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?
De gemeente Ede ligt op een geweldige locatie in het land met het hele land binnen bereik, overal groen in de buurt en geweldige economische bedrijvigheid in de regio. Volgens mij is het de taak van de politiek om die groei in goede banen te leiden en te zorgen dat Ede een gemeente is die kansen biedt voor álle Edenaren.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

1. De gemeente moet zorgen voor goede onderwijshuisvesting. Ik wil dat voldoende geld voor goed onderwijs weer de basis van de begroting wordt in plaats van de sluitpost.

2. Ik wil dat de culturele voorzieningen in Ede uitgebreid worden naar een niveau dat past bij een grote en groeiende gemeente als Ede.

3. Ik wil dat Ede stopt met de zinloze war on drugs en gaat meedoen aan het experiment legale wietteelt. Zo zetten we criminelen buitenspel en gaan we naar een werkbare omgang met softdrugs.

Wat betekent D66 voor jou?
Een partij voor mensen die vooruit willen. Niet vastgeroest in linkse of rechtse dogma’s, maar een club mensen die zich willen inzetten voor gelijke kansen voor iedereen. Om in zo’n vereniging te mogen werken, is iedere dag een feest.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)
Slaapwandelaars van Christopher Clark. Ik lees graag historische non-fictie. Dit boek combineert een geweldige vertelstijl met twee van mijn grote interesses: de Eerste Wereldoorlog en de Balkan. Verder ben ik groot fan van Robert Harris.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?
Een concert van het Nederlands Studenten Kamerorkest in het Openluchttheater. Het was een prachtige uitvoering van hoogstaande stukken. En op zo’n mooie locatie! Gelukkig was dat van de zomer mogelijk met Testen voor Toegang. Dat laat maar zien hoe belangrijk het is om in deze coronacrisis altijd te kijken hoe het mogelijk is om verantwoord de mooie dingen in het leven door te laten gaan. Vooral in de cultuursector!