Doesburg wil geen snoep meer bij kassa supermarkt: ‘Dat zijn ongezonde impulsaankopen’

Verdwijnt het snoepgoed bij de kassa’s van supermarkten in Doesburg? Wethouder Birgit van Veldhuizen gaat daarover in gesprek met ondernemers, op verzoek van D66.

Snoep bij de kassa

Wachtend bij de kassa wordt nog snel een reep gepakt en op de lopende band gelegd. Een ongezonde impulsaankoop, aldus D66 in Doesburg. ,,Als je lange straat met snoepgoed hebt weten te ontwijken word je bij de kassa alsnog getackeld door een rek met ongezonde snacks”, zegt Sheila Sinay van D66.

Overgewicht

In Doesburg wonen relatief veel mensen met overgewicht. In 2020 is gemiddeld 57 procent van de volwassenen van 18 jaar en ouder te zwaar. Voor heel Nederland is het gemiddelde 49 procent. Het percentage in het Hanzestadje was nog hoger, maar dankzij de inspanningen van onder andere gemeente en sportclubs is het de afgelopen jaren iets gedaald. De politiek hoopt dat met een nieuw ‘leefstijlakkoord’ de dalende trend doorzet.

Quote

Niet alleen scholen, sportaanbieders en gemeente delen de verantwoordelijkheid voor een gezonde leefstijl, ook ondernemers moeten hierbij worden betrokken ~Sheila Sinay

Supermarkt

Volgens D66 begint dat bij de supermarkten, waar snoepgoed bij de kassa vervangen moet worden voor betaalbare en gezonde alternatieven. Niet alleen scholen, sportaanbieders en gemeente delen de verantwoordelijkheid voor een gezonde leefstijl, ook ondernemers moeten hierbij worden betrokken. Veruit het grootste deel van wat wij eten wordt gekocht in supermarkten. Suiker kost bijna niets”, aldus Sinay.

Wethouder Birgit van Veldhuizen zegt graag in gesprek te gaan met de supermarkten in Doesburg. Het Hanzestadje kent vier grote spelers: Albert Heijn, Coop, Aldi en Dekamarkt. ,,Ik vind het een goed idee van D66. Ik denk ook dat de supermarkten een steentje kunnen bijdragen”, zegt Van Veldhuizen.

Albert Heijn in Doesburg geeft aan open te staan voor een gesprek met de wethouder, maar beloven kan de filiaalleider niets. Het beleid van Albert Heijn wordt immers landelijk bepaald.

Voedingscentrum

Michelle van Werkhooven van het CDA in Doesburg is ook blij met het leefstijlakkoord, maar vindt wel dat ervoor gewaakt moet worden dat er geen ‘politieagentje wordt gespeeld als het gaat over welk eten wel en niet mag’. ,,Het is belangrijk dat kinderen opties hebben en gestimuleerd worden gezonde keuzes te maken, maar door te spreken in termen als goed en fout riskeren we misschien ook het aanpraten van een eetstoornis bij kinderen en dat willen we natuurlijk niet”, zegt ze.

Het Voedingscentrum pleit al jaren voor het weghalen van snoep bij de kassa’s, maar constateert dat er de afgelopen jaren niet veel is veranderd. Sterker, op steeds meer plekken worden bij de kassa’s ongezonde snacks aangeboden, bijvoorbeeld bij bouwmarkten en drogisterijen.