Henk Westra

Beeld: Esmée Bochoven

  • 70 jaar
  • Winterswijk
  • Doesburg
  • Hij/hem

Motivatieintro

Voor mij is het vanzelfsprekend om betrokken te zijn bij de omgeving waarin je leeft en bij de mensen om je heen. En dan vind ik mijzelf al snel in een bestuurlijke functie. Het raadslidmaatschap vind ik wat dat betreft nog steeds een bijzondere eer. Ik mag inwoners vertegenwoordigen en namens hen meebeslissen over het reilen en zeilen van de stad. Dat is een serieuze opgave. En ook interessant. En eerlijk gezegd vaak ook leuk om te doen. Als D66er hecht ik erg aan de democratische spelregels, formeel en informeel. Respecteer elkaars mening. In de Doesburgse politieke constellatie staan wij vaak in het midden. Ik zoek ook bewust de verbinding. De stad is van ons allemaal. Dat hou ik altijd voor ogen.

Motivatie of persoonlijke vragen

Doesburg is voor mij een bijzondere plek. Ik woon er nu al zo’n dertig jaar en heb de kinderen hier zien opgroeien. Doesburg is klein en toch een echte stad, met een grote gemeenschapszin. Dat maakt mede dat je je er graag voor wilt inzetten. Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers overigens kan Doesburg goed zelfstandig functioneren. Ik heb daar veel respect voor. Ik vind dan ook dat verenigingen en wijkraden volop gesteund moeten blijven. Andere zaken die niet meteen het nieuws halen vind ik belangrijk, zoals de zorg voor een schone, groene en veilige woonomgeving.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Ik heb geen echte lievelingsplek. Natuurlijk is de binnenstad prachtig, maar ik fiets net zo lief door de wijken. Of ik wandel met de honden op de batterijen. En natuurlijk is het zicht op de ondergaande als je over de IJssel uitkijkt prachtig. Wat Doesburg verder zo mooi maakt, is dat je in een mum van tijd buiten in het groen bent.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

De kracht van Doesburg is de kracht van een kleine gemeente met een sterk verenigingsleven. Dat kun je ten volle benutten. De lijnen zijn kort. Op veel terreinen kun je maatwerk leveren en hoef je niet vast te lopen in bureaucratie. En je kunt makkelijk ruimte geven aan inwoners om zelf hun woonomgeving in te richten. De betrokkenheid van inwoners is een extra kans.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Ik wil meer betaalbare woningen voor gezinnen en starters;
  • Ik wil een goede studieplek voor onze jongeren;
  • Ik wil 30 km. op de singels en in de woonwijken

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is en blijft voor mij het redelijk alternatief. Ik heb vanaf mijn 18e nog nooit iets anders gestemd dan D66. Het blijft voor mij de partij die altijd de nuance zoekt. Een partij die open blijft staan voor vernieuwing en niet vast zit aan dogma’s.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Dat is nog steeds Woutertje Pieterse van Multatuli. Prachtige taal en prachtige beschrijvingen.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

De schouwburg met een toneelstuk over het leven van Laura H. Ik hou van toneel. En daarvoor North Sea Jazz. Van wege de sfeer en de muziek.