“Ken je rechten” – D66 wil campagne om nieuwe huurders tegen te hoge huren te beschermen

Beeld: Martijn Beekman

Veel huurders in Den Haag betalen te veel voor hun woning, terwijl nog te weinig huurders weten dat er in veel gevallen een maximale huurprijs geldt. De maximale huurprijs gaat door landelijke wijzigingen ook gelden voor woningen in de middenhuur. Daarom wil D66 dat de gemeente huurders actief gaat wijzen op de maximum toegestane huurprijs en wat ze kunnen doen. Peter Mekers (D66): “Ken je rechten als huurder! Alleen dan kan je echt met een gerust hart huren”.

Door de woningnood betalen steeds meer mensen te veel voor hun huurwoning. Dat is helemaal een probleem nu steeds meer mensen met een laag inkomen genoodzaakt zijn iets in de middenhuur te huren om toch een woning te vinden. “Huurders denken inmiddels dat het normaal is om veel te veel voor woning te betalen”, ziet raadslid Peter Mekers (D66). “Niet alleen is dat slecht voor die huurders, maar daardoor lopen de huurprijzen alleen maar verder op. Gelukkig komen er ook voor de middenhuur maximum huurprijzen aan, maar dat moet je als huurder dan wel net weten.”

Om huurders tegen absurde kosten te beschermen wil hij dat de gemeente mensen die een nieuwe huisvestingsvergunningen aanvragen op de huurprijscheck en andere rechten te wijzen. “Dat er een grote woningnood is betekent niet dat huurders meer zouden moeten betalen dan wettelijk mag”, zegt Mekers. “De beste manier om dit soort toestanden te voorkomen is door mensen te wijzen op hun rechten en hoe ze hun gelijk kunnen halen. Alleen als je als huurder je rechten kent, kan je echt met een gerust hart wonen”.