“Ken je rechten” – D66 blij met betere bescherming tegen te hoge huren

Beeld: Martijn Beekman

Veel huurders in Den Haag betalen te veel voor hun woning, terwijl nog te weinig huurders weten dat er in veel gevallen een maximale huurprijs geldt. Daarom gaat de gemeente dankzij een aangenomen motie van D66 huurders nu actief wijzen op hun rechten en wat ze kunnen doen bij een te hoge huurprijs. Indiener Peter Mekers (D66): “Ken je rechten als huurder! Alleen dan kan je echt met een gerust hart wonen”.

Door de woningnood betalen steeds meer mensen te veel voor hun huurwoning. Dat is helemaal een probleem nu steeds meer mensen met een laag inkomen genoodzaakt zijn iets in de middenhuur te huren om toch een woning te vinden. “Huurders denken inmiddels dat het normaal is om veel te veel voor woning te betalen”, ziet raadslid Peter Mekers (D66). “Niet alleen is dat slecht voor die huurders, maar daardoor lopen de huurprijzen alleen maar verder op. Gelukkig komen er ook voor de middenhuur maximum huurprijzen aan, maar dat moet je als huurder dan wel weten.”

Dankzij een motie van D66 worden huurders nu wel op hun rechten gewezen. Mensen die een nieuwe huisvestingsvergunningen aanvragen krijgen van de gemeente ook direct informatie over de huurprijscheck en en al hun andere rechten. “Dat er een grote woningnood is betekent niet dat huurders meer zouden moeten betalen dan wettelijk mag”, zegt Mekers. “De beste manier om dit soort toestanden te voorkomen is door mensen te wijzen op hun rechten en hoe ze hun gelijk kunnen halen.” Door de maximale huurprijs in de middenhuur krijgen binnenkort nog meer Hagenaars recht op een eerlijke huurprijs. “Ik reken er op dat de gemeente straks dankzij onze motie ook deze groep beter gaat helpen. Want alleen als je als huurder je rechten kent, kan je echt met een gerust hart wonen,” aldus Peter Mekers.