Grote demonstratiedag belangrijke dag voor vertrouwen in rechtstaat

Beeld: Tingey Injury Law Firm, Unsplash

Bewoners maakte zich grote zorgen over de honderden tractoren die door hun woonwijken richting het Zuiderpark zouden trekken op zaterdag. D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn is daarom blij dat de burgemeester heeft aangekondigd dat tractoren niet welkom zijn in de stad. Ze hoopt dat, mocht het nodig zijn om in te grijpen, de burgemeester de daad bij het woord voegt en even streng op blokkeerboeren zal handhaven als op blokkerende klimaatdemonstranten.

Tractorverbod goed nieuws

“Iedereen heeft het recht om te demonstreren”, zegt Marieke van Doorn. “Maar daar heb je geen tractor voor nodig”. Van Doorn had al contact met bewoners die zich grote zorgen maakte over de verkeersveiligheid in hun buurt. “Daarom is dit verbod goed nieuws voor de Hagenaars. Zwaar landbouwmateriaal hoort niet thuis in de straten waar tienduizenden mensen aan wonen, langsfietsen en moeten oversteken”.

Niet recht van de sterkste, maar de rechtstaat

Het verbod op tractoren zal wel streng gehandhaafd moeten worden. Bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 werden in januari zo’n 700 klimaatactivisten gearresteerd, terwijl bij eerdere boerenacties ook wegen werden geblokkeerd zonder politieactie. Van Doorn: “De arrestatiekloof tussen boeren en klimaatactivisten is zorgwekkend. Het recht van de sterkste lijkt het te winnen van het recht op gelijke behandeling en dat ondermijnt het vertrouwen in de overheid en de rechtsstaat. 11 maart is daarom een belangrijke dag voor de democratie en voor de rechtstaat”.

Elke demonstrant is gelijk

De D66-fractievoorzitter roept de burgemeester dan ook op om de wet ten alle tijden gelijkwaardig te handhaven. “Of je nu een boer of een klimaatdemonstrant bent, of je de weg blokkeert met je lichaam of met een tractor, maakt voor de wet niet uit. Iedereen is voor de wet gelijk”. Van Doorn voegt daaraan toe: “Op deze dag zal niet elke demonstrant gelijk krijgen, maar wel gelijk behandeld moeten worden”.