D66 wil duidelijkheid over situatie gezinshuizen Den Haag

Beeld: Martijn Beekman

Gezinshuizen zijn een populaire en waardevolle manier om kinderen op een veilige manier op te laten groeien zonder ze in grote gesloten instellingen te plaatsen. Maar overzicht, toezicht en de juiste veiligheidsprotocollen ontbreken, met alle gevolgen van dien. Na berichten over een incident waarbij een ouder uit een gezinshuis na mishandeling gewoon haar gang kon blijven gaan wil D66 Den Haag meer zicht op gezinshuizen. Demi van Wijk (D66): “Gezinshuizen zijn van grote waarde. Maar hoe kwetsbaarder het kind, hoe zekerder we moeten zijn dat we alles op orde hebben”.

Professionele zorg in een gewone gezinssituatie, dat is de kern van het gezinshuis. Het aantal gezinshuizen is de afgelopen jaren flink toegenomen omdat kinderen op deze manier toch zo veel mogelijk binnen een normale gezinssituatie kunnen opgroeien. Maar hoewel deze zorgvorm veel voordelen heeft is het ook kwetsbaar. In tenminste een gezinshuis buiten Den Haag hebben jarenlang misstanden plaatsgevonden ondanks dat er aan alle mogelijke alarmbellen werd getrokken. Een gezinshuisouder die haar werk volgens het tuchtcollege voor de Jeugdzorg nooit meer mocht uitoefenen wegens geestelijke mishandeling en verwaarlozing van een pleegjongen, kon gewoon doorgaan in haar rol van gezinsouder.

Misstanden als deze kunnen plaatsvinden omdat er geen goed overzicht is op gezinshuizen, ziet woordvoerder jeugdzorg Demi van Wijk (D66). “Bijna iedereen kan een gezinshuis beginnen, er is bijna geen overzicht van gezinshuizen en bijna niemand controleert ze. Deze gezinshuizen zijn ontzettend waardevol, maar het systeem er om heen is ongrijpbaar en ingewikkeld. Dat is een risico voor de kwetsbare kinderen die in gezinshuizen zitten”. Van Wijk vraagt daarom aan het college om te checken hoe het staat met de overzichten in Den Haag en of de protocollen rondom klachten en mistanden voldoende zijn. “Deze kinderen zijn al enorm kwetsbaar. Als ze dan de moed hebben om aan de bel trekken om misstanden te melden, moeten ze er ook op kunnen vertrouwen dat er snel en betrouwbaar naar gehandeld wordt. Want ieder kind moet vrij en veilig kunnen opgroeien.”