Inbreng D66 bij debat over opvanglocatie Sportlaan

Er is een zorgvuldige balans nodig tussen de belangen van alle betrokkenen bij de opvanglocatie aan de Sportlaan. Dat stelt D66-raadslid Yousef Assad in de commissiebehandeling van de tijdelijke invulling van het voormalige Haga Ziekenhuis aan de Sportlaan. De partij waardeert de inzet van zowel betrokken instanties als wijkbewoners en erkent de zorgen van omwonenden. D66 stelt kritische vragen over het veiligheidsplan, met aandacht voor preventie, opvolging van incidenten en het versterken van het veiligheidsgevoel. Ook de communicatie schiet volgens hen tekort: omwonenden voelen zich niet altijd serieus genomen, en informatievoorziening naar zowel hen als de raad moet verbeteren. Verder vraagt D66 om duidelijkheid over de tijdelijke opvang in de PWO-locatie en de voortgangsplanning van de opvanglocatie.

Lees hier de volledige inbreng van Yousef Assad

Inbreng Opvanglocatie Sportlaan 
Voorzitter, dank u wel.
We hebben het alweer over de derde stand van zaken rond de opvanglocatie aan de Sportlaan. En dat is terecht, want dit onderwerp roept veel gevoelens en gedachten op. D66 vindt het belangrijk om de verschillende belangen van betrokkenen goed in balans te houden. Alleen zo doen we recht aan alle zorgen en perspectieven die er spelen.

Er wordt ontzettend hard gewerkt door alle betrokken partijen om de tijdelijke opvang tot een succes te maken, en daar zijn we dankbaar voor. Het is goed om te zien dat veel wijkbewoners inzien dat ook zij een bijdrage kunnen en willen leveren. Dat verdient erkenning. Tegelijkertijd vindt D66 het belangrijk dat we ook de zorgen en angsten van omwonenden serieus nemen. Iedereen moet het gevoel hebben dat hun stem telt en dat voor hun vragen en twijfels niet geen plek is.

We hebben het hier namelijk over een gezamenlijke maatschappelijke opgave. Het mag niet draaien om voor- of tegenstanders, maar om een gemeenschap die samenwerkt—bewoners, organisaties en de gemeente—om dit zo goed mogelijk te laten slagen. Heldere en tijdige communicatie is daarbij geen luxe, maar een absolute voorwaarde voor succes. Alleen zo creëren we draagvlak en houden we de stad leefbaar voor iedereen.

Vandaag bespreken we o.a. het veiligheidsplan voor de tijdelijke opvang aan de Sportlaan. Voor D66 staat voorop dat de veiligheid van zowel de omwonenden als de bewoners van de opvanglocatie gewaarborgd is. Een goed veiligheidsplan moet drie dingen doen:

1: Onveilige situaties voorkomen.
2: Voorbereid zijn op mogelijke risico’s.
3: Zorgen voor een snelle en adequate reactie als er toch iets misgaat.

Daarnaast is het veiligheidsgevoel minstens zo belangrijk. Omwonenden moeten zich veilig voelen in hun eigen buurt en vertrouwen hebben in een goed functionerend veiligheidsbeleid. Ook de communicatie naar omwonenden over het ontwikkelen en uitvoeren van dit veiligheidsplan is ontzettend belangrijk.

D66 ziet dat het huidige veiligheidsplan op meerdere punten verbeterd kan worden. Daarom hebben we een aantal vragen en voorstellen. Dit geldt ook voor de communicatie en informatievoorziening, de tijdelijke opvang in de PWO – locatie en de verdere voortgang van de opvanglocatie.

1. Veiligheid
Hoe reflecteert het college op de reacties van experts in Omroep West?

De werkgroep heeft zorgen geuit over de Pikettelefoon, omdat meldingen niet altijd worden opgevolgd. De gemeente en politie noemen dit een incident, maar mijn fractie vindt dat bereikbaarheid en opvolging van meldingen extra aandacht moeten krijgen in het eerste jaar. D66 wil dat de Pikettelefoon 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar moet zijn, zonder incidenten. Hoe gaat het college dit regelen? En wat is de reactiesnelheid?

Voor klachtenafhandeling willen we een specifiek contactpunt/telefoonnummer in plaats van doorverwijzing naar 14070 (m.u.v. troep melden in openbare ruimte). Klachten moeten, zeker in het eerste jaar, niet verzanden in bureaucratie, maar op één centrale plek terechtkomen, waar iemand aanspreekbaar is en op de hoogte is van alle ontwikkelingen rondom deze locatie. Ook de terugkoppeling naar de melder moet adequaat en snel zijn. Dit zal omwonenden meer rust geven en zorgt ervoor dat wij als raad een totaaloverzicht krijgen van wat er speelt.

Vanuit de werkgroep is een voorstel gedaan om incidenten te categoriseren en te rapporteren, zodat er gericht gehandeld kan worden. Wat wordt met dit voorstel gedaan en wanneer wordt dat teruggekoppeld naar de vragenstellers?

De escalatieladder voor omwonenden: in eerder debat hebben we al aangegeven dat wij het niet verstandig vinden dat in sommige situaties omwonenden de overlastgever eerst zelf moeten aanspreken. Prima als omwonenden dit uit zichzelf eerst willen proberen maar dat is wat anders dan omwonenden opdragen dit te doen. Dat kan gewoon niet.  

Hoe wordt voorkomen dat er in de buurt hotspots ontstaan waar bewoners van de tijdelijke opvang gaan clusteren? Hoe wordt hierop geanticipeerd? En hoe wordt er geacteerd als dit plaatsvindt? 

Wanneer is de Haagse Host actief? Op welke tijden en momenten? Ik lees dat niet terug in het veiligheidsplan. Overigens wil ik wel een dikke pluim uitdelen aan deze Haagse Hosts voor hun inspanningen, die door vele winkeliers en omwonenden zeer worden gewaardeerd.

Het is nu niet duidelijk uit het veiligheidsplan: is er nu wel of geen 24 uur per dag, zeven dagen in de week beveiliging in en rondom de opvang?

 2. Communicatie en informatievoorziening
In eerdere debatten heeft de wethouder toegezegd dat nieuwsbrieven en informatiekranten die naar omwonenden worden verstuurd ook naar de raad zouden worden gezonden. Eind februari 2025 zou er een nieuwsbrief zijn verspreid, maar wij hebben deze nog niet ontvangen. Dit zou niet iets moeten zijn waar we steeds om moeten vragen. Wij vinden het belangrijk om te weten welke informatie, op welk moment, naar de omwonenden wordt verstuurd. Kan de wethouder toezeggen voortaan ook de raad meegenomen wordt in de verstrekte communicatie?

Er is veel kritiek op de communicatie vanuit sommige omwonenden. Zij waarderen de inzet van de gemeente, maar vinden de manier waarop er gecommuniceerd wordt, ik citeer, ‘belabberd’. En er heerst een gevoel dat kritische geluiden geen goede plek krijgen in het vervolg, waardoor de kritische mensen ook niet meer komen opdagen. Herkent de wethouder dit beeld? Hoe komt dit en wat gaat de wethouder hieraan doen?

Als ik de verslagen van de verschillende werkgroepen lees krijg ik nog niet het gevoel dat de reacties op vragen recht doen aan de zorg en wil om mee te denken door omwonenden.

De reactie op vragen vanuit de werkgroep is vaak verbazingwekkend. Een concreet voorbeeld: op de vraag of asielzoekers zelf moeten kunnen koken in een gemeenschappelijke keuken, werd alleen gereageerd met: “Gaarkeukens zijn al 25 jaar geleden afgeschaft.” Dat soort ontwijkende antwoorden helpen niet en zorgen voor frustratie. Kan hier zorgvuldiger en inhoudelijk op worden gereageerd?

Kan de wethouder met zekerheid zeggen dat er geen straten en buurten worden overgeslagen bij spreiding van nieuwsbrieven en informatiekranten?

In een van de verslagen lezen we over  een suggestie uit de Vogelwijk om in een volgende nieuwsbrief meer toelichting te geven over de zelfredzaamheid van de te plaatsen jongerendoelgroep. En eventueel een interview met een toekomstige bewoner uit de jongerendoelgroep op te nemen in de nieuwsbrief. Dit zou helpen om zorgen over de zelfredzaamheid van bewoners weg te nemen. Gaat dit nog opvolging krijgen? 

Hoe wordt nu verder gecommuniceerd en de dialoog gevoerd met omwonenden, ook buiten de werkgroep,  over hun geuite zorgen over het veiligheidsplan? Daar ligt wat ons betreft een belangrijke actie. Daar moet iets op gebeuren wat D66 betreft, hoe gaat de wethouder hieraan werken? 

3. Tijdelijke opvang in de PWO-locatie (mei – november)
Kan deze opvangruimte in die maanden gebruikt worden voor tijdelijke opvang van andere daklozen? De ruimte leeg laten staan is zonde.

Eerdere antwoorden van wethouder Vavier gaven aan dat deze opvang niet geschikt is voor gezinnen, wat logisch is. Maar er zijn ook daklozen die geen gezin hebben met een WMO-indicatie die nu geen plek hebben in de reguliere opvang. Wordt er gekeken of deze groep hier tijdelijk terechtkan?

Wethouder Vavier gaf eerder aan dat de ruimte mogelijk  ook gebruikt gaat worden  voor hitte-opvang in de zomer. Voor hitteplekken voor de dakloze inwoners heeft mijn fractie ook al eerder aandacht gevraagd dus prima als daar op de Sportlaan ook in kan worden voorzien, maar daar zijn geen aparte slaapvertrekken voor nodig. Wordt deze ruimte gedurende de maanden mei-november optimaal benut?

4. Voortgang
De stand van zaken rond de aannemer en detailplanning voor de tijdelijke opvang zou in Q1 bekend worden. Het college heeft nog een paar weken, maar is hier al iets meer over te melden? In de voortgangsrapportage staat dat er in een volgende update meer informatie komt. Wanneer ontvangt de raad deze volgende voortgang?

Dan de omgevingsvergunning: is deze inmiddels ingediend? Het plan was om dit medio februari te doen.