Leegstandsverordening noodzakelijk
Vincent Thepass van GroenLinks benadrukt: “Het is bizar dat we Den Haag zoveel leegstand hebben, terwijl er tegelijkertijd zoveel mensen op straat slapen en veel jongeren geen woning kunnen vinden. We zijn het als gemeente aan hen verplicht om leegstand hard aan te pakken met strenge regels.”
Peter Mekers van D66 voegt hieraan toe: “Wij hebben tijdens de ‘leegstandsloop’ van het Straatconsulaat met EenVandaag de situatie met eigen ogen kunnen aanschouwen. Het is duidelijk dat er snel actie ondernomen moet worden. Leegstand kan en moet worden aangepakt met een gerichte leegstandsverordening.” Fatima Faïd (Haagse Stadspartij) vult aan: “Te lang kunnen eigenaren in Den Haag ongestraft hun huizen leeg laten staan. Tijd voor actie”
Lessen uit Amsterdam en Utrecht
De schriftelijke vragen van de raadsleden zijn mede gebaseerd op succesvolle pilots in Amsterdam en Utrecht. Amsterdam heeft in 2023 maar liefst 697 woningen opnieuw in gebruik kunnen nemen dankzij een actieve aanpak met gesprekken en interventies, waarbij het vaak niet eens nodig was om sancties op te leggen. Ook in Utrecht zijn binnen een halfjaar 167 woningen weer bewoond.
Thepass stelt: “Als de cijfers uit Amsterdam en Utrecht niet laten zien dat een leegstandsverordening werkt, wat dan wel? Tijd om deze aanpak ook in Den Haag over te nemen.” Judith Klokkenburg, raadslid voor de ChristenUnie/SGP vult aan: “Een gebrek aan lef en politieke wil maakt dat we nu achter evaluaties van andere steden aanlopen. Het is daar een succes, voor Den Haag vooralsnog een gemiste kans. Daarom deze oproep: maak die verordening en voer ‘m uiterlijk 1 januari 2025 in!”
Concrete vragen aan het college
De raadsleden hebben een reeks concrete vragen voor het college opgesteld. Ze vragen onder andere naar de huidige aanpak van leegstand, de bekendheid van het college met de succesvolle pilots in Amsterdam en Utrecht, en de bereidheid om een vergelijkbare leegstandsverordening in Den Haag in te voeren per 1 januari 2025. Daarnaast willen ze weten hoe de samenwerking met woningcorporaties verloopt en wat er gedaan wordt aan leegstand van panden met afgegeven verbouwingsvergunningen.
Mekers benadrukt: “De resultaten uit Amsterdam en Utrecht tonen aan dat een leegstandsverordening werkt. Het is tijd dat Den Haag dezelfde stappen onderneemt om de woningnood te bestrijden.”
Samenwerking met woningcorporaties
Ook de rol van woningcorporaties wordt benadrukt in de vragen. In Amsterdam hebben corporaties in 2023 significant bijgedragen aan het vrijmaken van woningen voor nieuwe bewoning. De raadsleden vragen het college om periodiek contact met woningcorporaties op het vlak van leegstand te onderhouden en gezamenlijk tot oplossingen te komen. De gemeenteraad zou sowieso al in het najaar over leegstand debatteren. Wat de partijen betreft komt er al sneller duidelijkheid, aangezien de resultaten in Amsterdam en Utrecht bekend zijn. Thepass: “Wat de raadsleden betreft kan de gemeente geen tijd verliezen en wordt er per 1 januari 2025 een leegstandsverordening ingevoerd!”
D66, GroenLinks, HSP en ChristenUnie/SGP roepen op tot invoering van een leegstandsverordening
In een tijd waarin de woningcrisis ongekende hoogten bereikt en steeds meer mensen dakloos worden, trekken raadsleden Peter Mekers (D66) en Vincent Thepass (GroenLinks) samen met raadsleden van de Haagse Stadspartij en ChristenUnie/SGP aan de bel. Vandaag hebben zij schriftelijke vragen ingediend bij de gemeenteraad om de leegstand van woningen in Den Haag aan te pakken.