Gemakkelijk uitgebuit
“We kennen allemaal verhalen van astronomische huren voor kleine kamertjes”, vertelt woonexpert en raadslid Peter Mekers (D66). “Met het puntensysteem kan eenvoudig worden vastgesteld hoe hoog de huur mag zijn, en als je teveel betaalt kan je de huurcommissie inschakelen. Maar met dit soort groepscontracten hebben huurders opeens nauwelijks rechten meer en kunnen ze gemakkelijk uitgebuit worden”.
Regels omzeilen
Bij een ‘groepscontract’ staat er voor verschillende kamers maar één huurder op het contract die meestal de volledige huur overmaakt naar de huisbaas, terwijl de andere huurders hun deel dan overmaken aan die ‘hoofdhuurder’. Zo houden verhuurders de kamers buiten het puntensysteem en kunnen ze hogere huurprijzen vragen. Groepscontracten zijn bedoeld voor studentenverenigingen of vriendengroepen, waarbij een volledig huis gedeeld wordt. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook bij individuele huurders met individuele kamers wordt toegepast. Huurprijzen kunnen dan zomaar het dubbele zijn van wat redelijk is.
D66 wil snel actie tegen misbruik groepscontracten door huisjesmelkers
Huisbazen in heel Nederland gebruiken groepscontracten om hogere huurprijzen te kunnen vragen. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Zo omzeilen ze het puntensysteem dat huurders juist beschermt tegen te hoge prijzen. D66 wil snel weten of deze praktijken ook in Den Haag plaatsvinden.
“Wij accepteren niet dat huurders worden uitgebuit en hun recht op deze manier wordt omzeild”
Iedereen heeft recht op eerlijke huurprijs
D66 wil weten of dit soort schimmige praktijken ook in Den Haag plaatsvinden, wat er tegen gedaan kan worden en hoe studenten en andere huurders kunnen worden gewaarschuwd. Mekers heeft hierover een spoeddebat aangevraagd tijdens de commissievergadering op donderdag 31 augustus. “Wij accepteren niet dat huurders worden uitgebuit en hun recht op deze manier wordt omzeild”, zegt Mekers. “Iedereen heeft recht op een eerlijke huurprijs en daar moet de gemeente bij helpen”.