Jongerenconferentie in Bodegraven-Reeuwijk: Samen praten over mentale gezondheid 

Op donderdag 14 november 2024 vond in Bodegraven-Reeuwijk een jongerenconferentie plaats, een initiatief van D66-lid Ton Kleine (lid commissie samenleving). Tijdens deze bijeenkomst, ook wel bekend als de “Pizza Praat”, gingen jongeren in gesprek over belangrijke thema’s zoals mentale gezondheid, sociale voorzieningen en hun behoeften in de dorpskernen. 
 
Een openhartige discussie 
In het kader van deze conferentie kwamen jongeren van verschillende leeftijden samen om hun ervaringen en ideeën te delen. Zoals Renée Aben op LinkedIn benadrukte, waren de gesprekken stoer, dapper en openhartig. De jongeren noemden concrete zaken die bijdragen aan hun welzijn, zoals: 
– Nachtvervoer in het weekend, zodat zij stoom kunnen afblazen tijdens een avondje uit en veilig kunnen thuiskomen. 
– Vertrouwenspersonen bij sportclubs, om een veilige omgeving te creëren. 
– Meer aandacht voor meisjesvoetbal, door meer meidenteams op te zetten in de kernen zoals Driebruggen, Waarder en Nieuwerbrug. 
Deze praktische suggesties kunnen zijn waardevolle inzichten zijn voor het gemeentelijke beleid.  
 
Adviezen 
Als gast van de bijeenkomst leverde Amine Bakkali (St. Mind Us en Bodegraver) belangrijke input door recente gegevens over jongeren en hun mentale gezondheid te delen. Het ASD-rapport (Advies Raad Sociaal domein) van december 2023 gaf een 18-tal aanbevelingen welke voor Ton en D66 aanleiding waren voorgaande in te brengen in de commissie samenleving. Beiden bevestigen dat de mentale druk onder jongeren toeneemt, met een sterke behoefte aan betere ondersteuning en voorzieningen in de directe leefomgeving. Vertrouwen, toegankelijkheid en een plek om gehoord te worden, zijn essentieel volgens het rapport en Amine. 
 
Blik op de toekomst 
De conferentie was een eerste stap om jongeren een platform te bieden en concrete verbeterpunten te formuleren. D66 Bodegraven-Reeuwijk hoopt dat deze gesprekken een vervolg krijgen, met als doel samen met jongeren en andere betrokkenen verder te bouwen aan een inclusieve, veilige en gezonde gemeente. 
 
Met dank aan alle betrokken jongeren, professionals en vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt! 💡